Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Noord-Holland
Oppervlakte 196.500 ha  
Geschiedenis
Opgericht 2003
Ontstaan uit Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier, Het Lange Rond, Hollands Kroon, De Waterlanden, Groot-Geestmerambacht, Waterschap Westfriesland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kantoor Heerhugowaard

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is een waterschap in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het hoogheemraadschap is gevestigd te Heerhugowaard. Belangrijke gasten worden (soms) in het oude waterschapshuis Het Noorderpolderhuis in Schermerhorn ontvangen.[1] HHNK heeft 1,16 miljoen ingezetenen. Sinds 1 februari 2023 is Remco Bosma dijkgraaf.[2][3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het waterschap is in 2003 ontstaan na samenvoeging van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier en een vijftal inliggende waterschappen; Het Lange Rond, Hollands Kroon, De Waterlanden, Groot-Geestmerambacht en Waterschap Westfriesland.

Taak[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het historische Noorderkwartier van de Nederlandse provincie Noord-Holland, het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal inclusief Texel. Het is verantwoordelijk voor de waterkeringen, voor zuivering van het afvalwater en voor schoon oppervlaktewater. Ook heeft het een groot aantal polderwegen, waaronder wegen op dijken, in beheer.

Wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Wapen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het wapen is een combinatie van de wapens van de hoogheemraadschappen die in 1993 al waren samengevoegd tot het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier. Het wapen met de leeuw en het water komt van het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier, de dubbelkoppige adelaar en de keizerskroon komen van het wapen van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, dat in 1544 door keizer Karel V werd gesticht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]