Hollandse Delta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hollandse Delta
Waterschap in Nederland
Wapen van het Hollandse Delta
2017-NL-Waterschappen-prov-1250.png
Kaart met de Nederlandse waterschappen (2017). Hollandse Delta is aangegeven met 15
Locatie
Provincie Zuid-Holland
Oppervlakte 101.809 ha  
Opgericht 1 januari 2005
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hollandse Delta is een groot waterschap dat verantwoordelijk is voor de waterhuishouding, afvalwaterzuivering, de (vaar)wegen en de fietspaden buiten de bebouwde kom in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Dit is het gebied ten zuiden van de Nieuwe Maas en de Noord en omvat de (voormalige) eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Voorne-Putten, het Eiland van Dordrecht, IJsselmonde, Rozenburg en het eiland Tiengemeten. Het kantoor van het waterschap (het waterschapshuis) staat in Ridderkerk

Het waterschap is op 1 januari 2005 ontstaan uit de samenvoeging van de waterschappen de Brielse Dijkring, Goeree-Overflakkee, de Groote Waard en IJsselmonde en een deel van het Zuiveringschap Hollandse Eilanden en Waarden.

Het gebied van het waterschap beslaat een oppervlakte van ongeveer 101.809 hectare (onderverdeeld in 618 peilgebieden) waarbinnen 22 gemeenten liggen en ongeveer 1 miljoen mensen wonen. Het waterschap beheert zo'n 779 kilometer aan waterkeringen, 1390 kilometer wegen, 224 kilometer fietspaden, 279 gemalen 22 rioolwaterzuiveringsinstallaties, 183 kilometer (riool)persleiding en 65 rioolgemalen.


Waterschap Hollandse Delta heeft een dagelijks en een algemeen bestuur. Het algemeen bestuur van het waterschap bestaat uit 36 leden en de dijkgraaf. Vijf leden vormen samen met de dijkgraaf het college van dijkgraaf en heemraden (het dagelijks bestuur). Sinds 1 juli 2005 is Jan Geluk de dijkgraaf.[1] De omzet van het waterschap was in 2008 ongeveer 147 miljoen miljoen euro en het waterschap heeft ruim 500 werknemers. In 2008 heeft het waterschap een nieuw hoofdkantoor in gebruik genomen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. College van dijkgraaf en heemraden