Brabantse Delta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brabantse Delta
Waterschap in Nederland
Kaart met de Nederlandse waterschappen (2019). Brabantse Delta is aangegeven met 17
Locatie
Provincie Noord-Brabant
Oppervlakte 171.000 ha  
Opgericht 2004
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kantoor bij Kasteel Bouvigne en het Markdal in Breda

Brabantse Delta is een groot fusiewaterschap in het westen van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, verspreid over 21 gemeenten. Het is in 2004 ontstaan uit de voormalige waterschappen Mark en Weerijs, Land van Nassau, Hoogheemraadschap van West-Brabant, de Dongestroom en het Scheldekwartier. Waterschap Brabantse Delta heeft zijn hoofdkantoor Hof van Bouvigne, sinds 1 juni 2010 gevestigd op landgoed Bouvigne bij Kasteel Bouvigne, aan de rand van Breda.

De dijkgraaf sinds 1 september 2017 Kees Jan de Vet. Daarvoor waren dat achtereenvolgens Joseph Vos, Carla Moonen en Huub Hieltjes (waarnemend).

Werkgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het werkgebied van waterschap Brabantse Delta omvat het deel van de provincie Noord-Brabant dat ligt ten westen van de lijn Waalwijk/Baarle-Nassau en ten zuiden van het Hollandsch Diep, de Amer en de Bergsche Maas. De bodemhoogte in dit gebied varieert van -1,80 tot +30,00 meter NAP. De grootste wateren in het werkgebied van Brabantse Delta zijn Mark, Vliet, Aa of Weerijs, Donge, Zuiderafwateringskanaal, Oude Maasje en Roode Vaart.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Er vallen 21 gemeenten onder het werkgebied van waterschap Brabantse Delta, dit zijn: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Dongen, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Halderberge, Loon op Zand, Moerdijk, Steenbergen, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Tilburg (gedeeltelijk), Waalwijk, Woensdrecht en Zundert.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]