Kasteel Bouvigne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breda: Kasteel Bouvigne
Plaquette met alle eigenaren van Kasteel Bouvigne

Kasteel Bouvigne in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, ligt even buiten de wijk het Ginneken en vlak bij het Mastbos ten zuiden van Breda.

Het is eigendom sinds 1972 van Waterschap Brabantse Delta. Na restauratie tussen 1975 en 1977 werd het heropend op 13 september 1977 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus.

Geschiedenis[bewerken]

Het is onbekend hoe oud het kasteel precies is en hoe het er oorspronkelijk heeft uitgezien. Vanaf 1494 was er op het goed De Boeverie sprake van een omwaterd stenen huis nabij de daar al gelegen grote en kleine hoeve. De kleine hoeve stond bij de kruising van de Duivelsbruglaan en de Bouvignelaan maar ging in vlammen op tijdens de belegering van Breda door Spinola in 1624. De grote hoeve was sinds 1614 eigendom van de Prinsen van Oranje en sinds 1881 van de staat. In 1941 door een V-1 raket verwoest maar later herbouwd.

Voor zover bekend kwam het stenen huis voor het eerst in 1554 voor in een officiële akte: het testament van de vroegere eigenaar Jacob van Brecht. In dit testament werd het kasteel omschreven als een statig stenen huis omgeven met grachten. Het kasteel is in de loop der tijd uitgebreid. Het begon met het stenen huis, waarop later de eerste verdieping van de toren is gebouwd (tussen 1554 en 1611). In de drie jaar daarna zijn er nog enkele andere verbouwingen gedaan en is de toren verhoogd met een tweede verdieping. Op 8 oktober 1614 kocht prins Philip Willem 'Boeverijen' voor 27.000 gulden om het samen met zijn broers Maurits, Frederik Hendrik en Willem II als jachtslot te gebruiken.

In totaal hadden achter elkaar acht prinsen het kasteel in hun bezit. In 1637 was het het hoofdkwartier toen Frederik Hendrik de stad Breda belegerde om aan de Spaanse overheersing een eind te maken. Hendrik Carel van Naerssen verzette zich in 1774 tegen afbraak na verwaarlozing. De Nassause Domeinraad gaf toe. Welgestelde koffieplanter George Ruysch knapte het kasteel op en verfranste de naam naar Bouvigne (genoemd in 1802 in een koopakte). Vanaf 1930 kwam het kasteel in handen van de overheid en werd het onder andere lange tijd verhuurd aan de Catechisten van de Eucharistische Kruistocht (Pius X-stichting).

In 2007 was het kasteel regelmatig in het plaatselijke nieuws in verband met controversiële bouwplannen bij het kasteel. Sinds 1 oktober 2010 is kasteel Bouvigne een van de officiële trouwlocaties binnen de gemeente Breda.

Tuinen[bewerken]

Er zijn drie verschillende tuinen:

  • een Franse tuin, op initiatief van mr. Leopold de Bruyn (de toenmalige eigenaar) rond 1913 aangelegd;
  • een Engelse tuin, aangelegd rond 1920. In het midden staat een kapel die in 1932 gebouwd is door de Pius X-stichting;
  • een Duitse tuin, aangelegd in de jaren dertig, met de voormalige grafkapel van Mgr. Frencken (geestelijk leider van de catechisten)

In de tuinen staan beelden. De tuinen zijn te bezoeken. Het kasteel is dat alleen op speciale dagen, bijvoorbeeld de Brabantse Kastelendag. Achter Kasteel Bouvigne ligt het Markdal.

Grensoverschrijdende monumentale overeenkomsten[bewerken]

Kasteel van Schoten

Kasteel Bouvigne bezit een tamelijk opvallende gelijkenis met het grotere Kasteel van Schoten in de Belgische gemeente Schoten. De heerlijkheid Breda stond eertijds (van 1167 tot 1268) onder gezag van de Heren van Schoten (de vlaggen van Schoten en Breda zijn identiek). Toch is er van een relatie tussen beide kastelen niets bekend. Ten tijde van de heren van Schoten vormde het goed De Boeverie (het latere Bouvigne) mogelijk al een middeleeuws eigengoed. In de vijftiende en zestiende eeuw was er een omwaterd herenhuis gevestigd, dat in bezit was van de familie Van Brecht. Nadat in 1548 de bouw van het huidige kasteel was begonnen, begon in 1611 de definitieve verbouwing waarbij het huis zijn huidige vorm kreeg.

Er zijn overigens meer grensoverschrijdende monumentale overeenkomsten tussen Breda en de provincie Antwerpen. Zo is er een opvallende gelijkenis tussen de toren van de Grote Kerk in Breda en de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten (Noorderkempen).

Sint-Katharinakerk in Hoogstraten

Externe link[bewerken]