Kasteel Strijen (Oosterhout)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Strijen
De Slotbosse Toren, een hoek van het oude Kasteel Strijen
De Slotbosse Toren, een hoek van het oude Kasteel Strijen
Locatie Hoofseweg, Oosterhout
Coördinaten 51° 39′ NB, 4° 52′ OL
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in 15e eeuw (verwoest)
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31665
Detailkaart
Kasteel Strijen (Oosterhout) (Noord-Brabant)
Kasteel Strijen (Oosterhout)
Lijst van rijksmonumenten in Oosterhout

Kasteel Strijen was een kasteel in Oosterhout. Dit kasteel werd gebouwd nog voor 1300, vermoedelijk 1288. Willem Willemszoon van Strijen had hiervoor de opdracht gegeven. De bouw was ongeveer rond 1325 voltooid. Het kasteel zelf bestond uit drie verdiepingen, de toren uit zes.

Het gebied rondom het kasteel was Hollands gebied, terwijl het kasteel zelf op Brabants gebied stond. Na een aantal huwelijken en erfenissen was uiteindelijk Jan I van Polanen eigenaar geworden van het kasteel. Volgens volksverhalen kwam Johanna van Polanen regelmatig hier verblijven om te schrijven of voor andere zaken.

Het kasteel werd in de 16e eeuw verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog[1]. Het kasteel is daarna nooit meer opgebouwd. De prins van Oranje, Filips Willem, gaf in 1617 toestemming om het puin van de ruïne te hergebruiken.

Slotbosse toren[bewerken]

De 25 meter hoge toren is bewaard gebleven en staat nog steeds overeind aan de Kasteeldreef in Oosterhout. De ruïne van de toren, die beschermd wordt met hekken, staat op een eilandje omgeven door sloten dat met een brug verbonden is met de omgeving. De naam Slotbosse Toren is te danken aan het eikenbos dat er vroeger omheen lag. Het verhaal wil dat dat deels gekapt is voor de Spaanse Armada. [bron?]

De ruïne was tot 15 januari 2016 eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst). Op 15 januari 2016 werd deze overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo)[2]

Trivia[bewerken]

Volgens lokale bewoners zou er een ondergrondse tunnelverbinding bestaan tussen de Slotbosse Toren en de Sint-Jansbasiliek. Of deze bewering klopt is niet bekend.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]