Jan I van Polanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan I
1285–1342
Heer van de Lek en Polanen
Periode 1306–1342
Voorganger Philips II
Opvolger Jan II van Polanen
Vader Filips III van Duivenvoorde
Moeder Elisabeth
Wapen van Monster, afgeleid van het familiewapen Polanen uit de 13de eeuw

Jan I van Polanen (Wassenaar, ca. 1285Monster, 26 september 1342) was vanaf 1326 pandheer van de Lek en vanaf 1339 pandheer van Breda. Hij is de stamvader van de zijtak-Polanen uit het huis Wassenaer. Hij woonde op het stamhuis Polanen bij Monster (Zuid-Holland).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van Filips III van Duivenvoorde. Waarschijnlijk ten onrechte wordt als zijn moeder vaak opgegeven Elisabeth, vrouwe van Vianen. Jan I van Polanen was een halfbroer van Filips' buitenechtelijke zoon Willem van Duivenvoorde. Jan wordt voor het eerst vermeld in een bron uit 1305.

Heer van Polanen[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1307 en 1309 en erfde Jan van Polanen van zijn vader het huis en goed te Polanen (Monster). Hij wist zijn bezit in het Westland uit te breiden met een molen te Monster (1311), met tienden aldaar (1322), en met tienden onder Delft, Maasland en Schipluiden (1324). Ook elders had hij bezittingen; zo verkreeg hij van Wouter van Haarlem het Broek te Zoeterwoude (tegenwoordig polderpark Cronesteyn bij Leiden).

Ridder & baljuw[bewerken | brontekst bewerken]

In 1328 was hij aanwezig bij de Slag bij Kassel onder de graaf van Vlaanderen (Lodewijk II van Nevers). In het jaar erop (in maart 1329) werd hij tot ridder geslagen.

Na het overlijden van zijn rijke halfbroer Willem van Duivenvoorde, erfde Jan I zijn burcht te Geertruidenberg.

Hij werd in 1331 tot baljuw van Woerden benoemd, in 1331 en 1336 baljuw van Rijnland, en in 1339 baljuw van Kennemerland en West-Friesland.

Heer van Breda[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn zoon Jan II van Polanen (13241378) pandde Jan I vanaf 9 december 1339 van hertog Jan III van Brabant de heerlijkheid Breda, waarvan zijn halfbroer Willem het vruchtgebruik kreeg. Zijn zoon Jan II van Polanen kocht de heerlijkheid Breda in 1353 en liet er het kasteel van Breda bouwen. Jan II van Polanen gaf ook opdracht om een muur op te trekken rond Breda om de stad te beschermen tegen aanvallers[1].

Jan I van Polanen overleed in 1342 en werd te Monster in de kerk begraven[2].

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan I van Polanen huwde in 1322 met Catharina van Brederode (ovl. 1372), dochter van Dirk II van Brederode (ovl. 1318), en is de overgrootvader van Johanna van Polanen. Ze kregen minstens vijf kinderen.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

Heer van Strijen, Drimmelen, Polanen, Niervaart, Geertruidenberg, Castricum en Heemskerk.
Baljuw van Woerden, Rijnland, Kennemerland en Westfriesland

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Notities over Jan van Polanen, Jan van Polanen
  • H.J. Koenen,'Willem Snikkerieme',Wapenheraut VIII (1904).
Zie de categorie Grafmonument Jan van Polanen I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.