Edmund Germer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Edmund Germer (Berlijn, 24 augustus 190110 augustus 1987) was een Duits uitvinder. Hij wordt beschouwd als de vader van de moderne tl-lamp.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Germer, de zoon van een accountant, studeerde gedurende de jaren 1920 aan de universiteit van Berlijn waar hij een doctoraat behaalde in de verlichtingstechniek. Zijn doel was het ontwikkelen van een betere lichtbron dan de gloeilamp met een hoger lichtrendement.

Hij bouwde onder andere verder op het werk van de Amerikaan Peter Cooper Hewitt, uitvinder van de kwiklamp, en ontdekte dat bij deze lampen het grootste gedeelte van de energie vrijkomt in de vorm van ultraviolette straling. Door de binnenkant van deze gasontladingsbuis te coaten met een fluorescerend poeder werd deze ultraviolette straling omgezet in zichtbaar licht. Hierdoor kreeg hij een efficiënte lichtbron met een hoog rendement.

Samen met Friedrich Meyer en Hans Spanner patenteerde hij op 10 december 1926 deze uitvinding. Zijn octrooi werd later opgekocht door General Electric Company, die ook een licentie verkreeg op zijn octrooi van de hogedrukkwiklamp (1934).