Edward Thorndike

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edward Thorndike (1912)

Edward Lee Thorndike (Williamsburg, 31 augustus 1874 - Montrose (New York), 9 augustus 1949) was een Amerikaans psycholoog en is vooral bekend om zijn zogenaamde 'puzzelboxen', waarmee hij zijn Ph.D. in psychologie haalde. Hiermee was hij de feitelijke ontdekker van het operant conditioneren, een deeltak van de psychologie, waar de combinatie tussen stimulus en respons, door middel van een bekrachtiger wordt bestudeerd. Hierna werd hij professor in onderwijspsychologie aan de Columbia-universiteit.

Thorndike ging uit van het idee dat intelligentie een verzameling is van verschillende aangeleerde vaardigheden, in plaats van een algemene eigenschap van een individu. Ook voerde hij de zogenaamde 'Law of Effect' in, welke uitgaat van het idee dat een individu (dieren in het geval van Thorndikes experimenten) actief leren. Dat houdt in dat een individu verschillende gedragingen vertoont en als een gedrag een positief effect veroorzaakt, het gedrag vaker zal vertonen en in het geval van een negatief effect minder vaak.

Bibliografie[bewerken]

  • The Influence of Improvement on One Mental Function on the Efficiency of Other Functions: I (1901)
  • The Influence of Improvement on One Mental Function on the Efficiency of Other Functions: II The Estimation of Magnitudes (1901)
  • The Influence of Improvement on One Mental Function on the Efficiency of Other Functions: III Functions Involving Attention, Observation, and Discrimination (1901)
  • The Contribution of Psychology to Education (1910)
  • Animal Intelligence (1911)

Externe link[bewerken]