Een-Chinabeleid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een-Chinabeleid
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 一个中国政策
Traditioneel 一個中國政策
Pinyin yī gè Zhōngguó zhèngcè
Engels One-China policy
Standaardkantonees Yát Kwôh Chóng Kwôk Ching Tsaat
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yat Kwo Chung Kwok Ching Chat
Andere benamingen 一个中国
Het gebied dat valt onder de Volksrepubliek China (paars) en de Republiek China (oranje). Omwille van de zichtbaarheid zijn de kleinste eilanden groter weergegeven dan zij in werkelijkheid zijn.

Een-Chinabeleid is het politieke denkbeeld van de Volksrepubliek China en de Republiek China dat er maar één China is in de wereld. Ze beschouwen elkaar als afvallige provincies en niet als twee aparte staten. De meeste landen in de wereld erkennen de Volksrepubliek China als het rechtmatige China en hebben enkel een diplomatieke relatie met dit land. De Volksrepubliek China geeft onder andere financiële steun aan veel landen die haar als het enige China erkennen.

De Republiek China voert eenzelfde beleid en geeft elk jaar veel financiële steun aan de achttien landen die haar als het enige China erkennen.

Deze landen zijn:

Vaticaanstad is de enige Europese staat die Republiek China als China ziet. Ten slotte is er één land dat noch met de Republiek China, noch met de Volksrepubliek China diplomatieke betrekkingen heeft, namelijk Bhutan.