KNSB-competitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eerste Klasse (KNSB))
Naar navigatie springen Jump to search

De KNSB-competitie is de hoogste competitie die voor Nederlandse schaakverenigingen wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. In de KNSB competitie spelen de 150 hoogst gekwalificeerde schaakteams. De overige ongeveer 2000 teams spelen in de regionale bonden, en kunnen promoveren naar de KNSB-competitie.

Op alle niveaus wordt er een halve competitie gespeeld. Dit wil zeggen, dat alle verenigingen slechts één keer tegen elkaar spelen. Tijdens een wedstrijd spelen de schaakverenigingen in teams van tien of acht tegen elkaar. De thuisspelende ploeg heeft wit op de even-borden. Meestal één keer per maand is er een competitiewedstrijd. Meestal worden deze gehouden vanaf september tot en met april van het volgende kalenderjaar.

Meesterklasse[bewerken]

De hoogste klasse wordt ook wel Meesterklasse genoemd. In deze klasse spelen tien teams en elk team speelt met een team van tien spelers. De winnaar mag zich Nederlands kampioen noemen en kwalificeert zich voor de Europa Cup voor schaakteams. De nummers negen en tien degraderen naar de Eerste Klasse.

Eerste Klasse[bewerken]

De Eerste Klasse is het tweede niveau in de schaakcompetitie van de Konklijke Nederlandse Schaakbond. In deze klasse spelen twintig teams, die op rating en regio worden verdeeld over twee poules. Zo wordt er gespeeld in een Eerste Klasse A en Eerste Klasse B. Alle teams spelen met een team van tien spelers. De nummers negen en tien degraderen naar de Tweede Klasse, terwijl alleen de kampioen promoveert naar de Meesterklasse.

Tweede Klasse[bewerken]

De Tweede Klasse is het derde niveau in de schaakcompetitie. In deze klasse spelen in totaal 40 teams. De teams in deze klasse spelen met teams van acht personen. De 40 teams worden op rating en regio verdeeld over vier poules. Zo wordt er gespeeld in een Tweede Klasse A, B, C en D. De vier kampioenen promoveren naar de Eerste Klasse. De nummers negen en tien degraderen naar de Derde Klasse.

Derde Klasse[bewerken]

De Derde Klasse is het vierde niveau in de schaakcompetitie en is in 1986 opgericht. Het is ook het laagste landelijke niveau, dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. In totaal spelen in deze klasse 80 teams van acht personen, die op rating en regio verdeeld worden over acht poules. Zo wordt er gespeeld in een Derde Klasse A, B, C, D, E, F, G en H. De acht kampioenen promoveren naar de Tweede Klasse, terwijl de nummers negen en tien degraderen naar de regionale bonden. De drie beste promovendi van het vorige seizoen verdienen voor hun regionale bond een extra promotieplek.

Zie ook[bewerken]