SGA-competitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SGA-competitie
Algemeen
Land(en) Nederland
Regio Amsterdam en omgeving
Sportbond Schaakbond Groot-Amsterdam
Opgericht 1969
Sport Schaken
Media
Website www.sgaschaken.nl
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De SGA-competitie is de teamcompetitie voor schaakverenigingen die zijn aangesloten bij de Schaakbond Groot-Amsterdam. Anno 2023 bestaat de competities uit vijf niveaus: vier divisies en een hoofdklasse. Ieder team bestaat uit acht schakers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De SGA-competitie werd opgericht in 1969. Daarvoor bestonden in Amsterdam twee schaakbonden met elk hun eigen competitie: De Hoofdstedelijke Schaakbond en de Amsterdamsche Schaakbond.

Tot en met het seizoen 2017/18 was de SGA-competitie complementair met de KNSB-competitie: De kampioen van de SGA-competitie verwierf het recht om het seizoen erop in de Derde Klasse KNSB uit te komen. Andersom konden SGA-teams ook degraderen uit de Derde Klasse. De hoogste klasse van de SGA-competitie heette destijds de promotieklasse.

Per het seizoen 2018/19 zijn deze competities losgekoppeld. Er vindt niet langer degradatie plaats. Een schaker heeft het recht om in zowel de SGA- als de KNSB-competitie uit te komen. De Promotieklasse werd omgedoopt tot de Hoofdklasse.

Huidige opzet[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2023/24 bestaat de opzet als volgt:

Niveau Divisie/klasse
1 Hoofdklasse
8 teams
2 Eerste Klasse A
8 teams
Eerste Klasse B
8 teams
3 Tweede Klasse A
8 teams
Tweede Klasse B
8 teams
4 Derde Klasse A
7 teams
Derde Klasse B
7 teams
5 Vierde Klasse
8 teams

Promotie/degradatie[bewerken | brontekst bewerken]

Uit elke klasse promoveert één team en degradeert één team, met uitzondering van de Vierde Klasse waar de hoogste twee teams promoveren.

Overzicht kampioenen Hoofdklasse[bewerken | brontekst bewerken]