Eerste Slag bij St Albans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste Slag bij St Albans
Onderdeel van de Rozenoorlogen
Eerste Slag bij St Albans
Datum 22 mei, 1455
Locatie St Albans, Hertfordshire, Engeland
Resultaat Beslissende overwinning voor het huis York
Strijdende partijen
Yorkshire rose.svgHuis York Red Rose Badge of Lancaster.svgHuis Lancaster
Leiders en commandanten
Richard, hertog van York,
Richard, graaf van Warwick
Edmund, graaf van Somerset
Troepensterkte
3000 2000
Verliezen
onbekend 300

De Eerste Slag bij St Albans was de eerste veldslag van de Rozenoorlogen, een burgeroorlog in Engeland tussen het huis Lancaster en het huis York, twee rivaliserende facties van de koninklijke Plantagenêt-dynastie. De veldslag eindigde in een klinkende overwinning voor Richard van York en de dood van Edmund Beaufort, de graaf van Somerset en commandant van de troepen van Hendrik VI. Richard nam Hendrik, die ook aanwezig was, gevangen en liet zichzelf tot Lord High Constable uitroepen.

De koninklijke troepen kwamen als eerste aan in St Albans. Edmund Beaufort plaatste zijn troepen langs de Tonman Ditch, Sopwell Lane en de Shropshire Lane. Kort daarop arriveerde het leger van York dat zijn tenten opsloeg in Keyfield, ten oosten van de Lancastrianen. Verwoede onderhandelingen werden opgestart en herauten gallopeerden op en neer tussen de beide kampen met boodschappen voor de rivaliserende commandanten. Richard van York streefde naar een vreedzame oplossing, maar nadat de onderhandelingen enkele uren vruchteloos hadden aangesleept lanceerde Richard een aanval. De Lancastrianen werden verrast door de snelheid van Richards aanval; ze rekenden op een vreedzame oplossingen zoals in 1452 te Blackheath was gebeurd. De aanvallen hadden echter weinig succes door de barricaden die de Lancastrianen hadden opgeworpen en de Yorkisten leden zware verliezen.

Ondertussen leidde de graaf van Warwick zijn troepen door een onbewaakt deel van de stad, dwars door tuinen en steegjes. Plots verscheen de graaf midden op het marktplein. De Lancastriaanse troepen waren volledig onvoorbereid op een aanval en velen droegen zelfs geen helm. Warwick viel met grote kracht aan en de Lancastrianen sloegen op de vlucht. Vervolgens gaf Warwick zijn boogschutters de opdracht de entourage van de koning te beschieten, waarbij veel doden vielen en de koning en de hertog van Buckingham gewond raakten. De Lancastrianen achter de barricaden realiseerden zich dat ze werden omsingeld en verlieten de stad.

Hoewel de Eerste Slag bij St Albans naar militaire maatstaven een kleine veldslag was, had deze verstrekkende politieke gevolgen. De slag was een grote overwinning voor York: koning Hendrik werd gevangengenomen, Beaufort sneuvelde en Richard heroverde zijn macht volledig. De twee belangrijkste rivalen van Warwick, Henry Percy en lord De Clifford lieten ook het leven.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]