Egalitarisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het egalitarisme duidt meestal op het geloof dat mensen gelijk zijn of zouden moeten zijn in een bepaald opzicht met betrekking tot politieke besluitvorming. Meer bepaald het geloof dat er geen relevante verschillen tussen mensen zijn, waarbij verondersteld kan worden dat één persoon een groter inherent recht op iets zou hebben dan de ander. Die gelijkheid kan verschillende vormen aannemen, van politieke gelijkheid, tot sociale gelijkheid en gelijkheid van mogelijkheden, en is dan ook door verschillende ideologieën verschillend ingevuld.[bron?]

Het liberale egalitarisme vindt zijn oorsprong bij John Locke, die betoogde dat elk mens de ratio bezit en eenieder daarom met gelijke en onvervreemdbare rechten is geboren. Uit een dergelijke egalitarisme zijn onder andere de mensenrechten en grondwetten voortgekomen.

Een andere definitie van het egalitarisme richt zich op economische gelijkheid, waarin vervolgens gelijkheid van kansen wordt nagestreefd (eenieder moet evenveel kansen hebben tot economische voorspoed te komen) evenals gelijkheid van uitkomst (eenieder moet een gelijke welvaart bezitten), wat men terug kan vinden in bijvoorbeeld het communisme.

Zie ook[bewerken]