Ekityki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ekityki
Loop van de Tsjantalvergyrgyn binnen Tsjoekotka
Loop van de Tsjantalvergyrgyn binnen Tsjoekotka
Lengte ca. 150 km
Van Ekitykigebergte
Naar Amgoeema
Zijrivieren Tsjantalvergyrgyn en Engyrgyn
Stroomt door Tsjoekotka (Aziatisch Rusland)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Ekityki (Russisch: Экитыки) is een ongeveer 150 kilometer lange rivier in het noorden van de Russische autonome okroeg Tsjoekotka. Het is een linkerzijrivier van de Amgoeema.

De rivier ontspringt in het gelijknamige Ekitykigebergte van het Hoogland van Tsjoekotka en stroomt globaal in de richting van het noordoosten door een dunbevolkt toendragebied. In de bovenloop doorstroomt ze het Ekitykimeer. De belangrijkste zijrivieren zijn vanaf de bron de Tsjantalvergyrgyn (links) en de Engyrgyn (rechts). In de bovenloop heeft de Ekityki het karakter van een bergrivier. Iets stroomopwaarts van de instroom van de Tsjantalvergyrgyn begint ze sterk te meanderen en vormt meerdere stroomkanalen. Iets ten noorden van het voormalige dorp Geologitsjeski stroomt de Ekity uit in de Amgoeema.

In de rivier leven vissoorten als kleine marene (en andere houtingen), vlagzalm, snoek, spiering, kwabaal, stierzalm en karper. In het stroomgebied zijn de meest oostelijke overblijfselen van wolharige neushoorns van het vasteland gevonden (ook op Wrangel aangetroffen).[1]