Electrolux (firma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Electrolux
Electrolux logo.svg
Beurs NASDAQ: ELUXF
Oprichting 1919
Sleutelfiguren Keith McLoughlin (president/CEO)
Hoofdkantoor Stockholm, Vlag van Zweden Zweden
Producten Huishoudelijke apparaten
Omzet SEK 109 miljard (2013)
Winst SEK 0,7 miljard (2013)
Website Electrolux
Portaal  Portaalicoon   Economie
Grasmaairobot van Electrolux

Electrolux AB is een Zweeds bedrijf en 's werelds grootste producent van huishoudelijke apparatuur. Producten worden verkocht onder diverse merknamen, waaronder de eigen naam Electrolux.

Geschiedenis[bewerken]

Electrolux is in 1919 ontstaan na de fusie van Elektromekaniska met Lux tot Elektrolux (in 1957 werd de naam gewijzigd in Electrolux). In de jaren zestig raakte Electrolux in het slop. De nieuwe bestuursvoorzitter Hans Werthén was van mening dat Electrolux te klein was vergeleken met de concurrentie in het buitenland en dat het bedrijf daarom flink zou moeten groeien. In de jaren zeventig en tachtig nam Electrolux dan ook vele fabrikanten over. In 1982 werd het verlieslijdende Italiaanse witgoed bedrijf Zanussi overgenomen. Hiermee werd Electrolux een grote producent binnen de sector wereldwijd, al werd nog steeds zo'n 65% van de omzet in Europa behaald.

Activiteiten[bewerken]

In 2013 had Electrolux 60.754 mensen in dienst en boekte het een omzet van 109 miljard Zweedse kronen. Ruim 60% van de omzet wordt behaald met de verkoop van keukenapparatuur en bijna 20% met de verkoop van wasmachines. Europa en Noord-Amerika zijn de belangrijkste geografische afzetmarkten, elk met een aandeel van 30% in de totale omzet. Latijns-Amerika volgt op een derde plaats met een aandeel van 20% in de totale verkopen.

De grootste aandeelhouder is Investor, het investeringsvehikel van de familie Wallenberg. Investor heeft een belang van 15,5% en een stemrecht van 29,9%.

Overname GE Appliances[bewerken]

In september 2014 maakte Electrolux bekend de divisie voor huishoudelijke apparaten van het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) te kopen.[1] Electrolux betaalt hiervoor 3,3 miljard dollar of ruim 2,5 miljard euro.[1] Door de aankoop versterkt Electrolux zijn positie op de Noord-Amerikaanse markt. GE Appliances behaalde in 2013 een omzet van $ 5,7 miljard met een bedrijfsresultaat van $ 390 miljoen.[1] De overname zal leiden tot jaarlijkse kostenbesparingen van circa $ 300 miljoen.[1] Na de overname mag Electrolux gebruik blijven maken van de merknaam GE. Electrolux neemt ook het 48% aandelenbelang van GE over in de Mexicaanse producent Mabe. De overname wordt naar verwachting in 2015 afgerond. Zou de overname in 2013 hebben plaatsgevonden, dan zou de combinatie een omzet hebben behaald van SEK 147 miljard en een EBITDA van SEK 9,7 miljard.[1] Electrolux en GE Appliances hebben samen zo’n 73.000 medewerkers.[1]

Enkele Electrolux-merken[bewerken]

Externe link[bewerken]