Naar inhoud springen

En kongelig affære

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
En kongelig affære
Alternatieve titel(s) A royal affair
Regie Nikolaj Arcel
Producent Sisse Graum Jørgensen
Meta Louise Foldager
Louise Vesth
Scenario Nikolaj Arcel
Rasmus Heisterberg
Bodil Steensen-Leth (roman)
Hoofdrollen Mads Mikkelsen
Mikkel Boe Følsgaard
Alicia Vikander
Muziek Cyrille Auford
Gabriel Yared
Montage Mikkel E.G. Nielsen
Kasper Leick
Cinematografie Rasmus Videbæk
Distributie Nordisk Film
Première 16 februari 2012
Genre Historisch drama
Speelduur 137 minuten
Taal Deens
Engels
Duits
Frans
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Budget 46.000.000 kr.
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

En kongelig affære ('Een koninklijke affaire') is een Deense dramafilm uit 2012 onder regie van Nikolaj Arcel. De internationale titel is A royal affair. Het scenario is gebaseerd op de roman Prinsesse af blodet (2000) van de Deense auteur Bodil Steensen-Leth.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1766 wordt de Britse prinses Caroline Mathilde uitgehuwelijkt aan de geesteszieke Deense koning Christiaan VII. Ze is snel zwanger van een zoon (de latere Frederik VI van Denemarken), maar het echtpaar groeit uit elkaar en de koning bezoekt haar slaapkamer niet meer. Als hij van een reis naar Duitsland terugkeert met zijn nieuwe lijfarts Johann Friedrich Struensee, ontstaat er spoedig een liefdesaffaire tussen deze lijfarts en de koningin. Zowel koningin Caroline Mathilde als Struensee dromen van een koninkrijk waar het volk niet wordt onderdrukt door de adelstand. Door zijn invloed op koning Christiaan VII grijpt Struensee gaandeweg de macht aan het hof. Hij ondervindt er echter ook veel weerstand van de koningin-weduwe Juliana Maria. Uiteindelijk wordt Struensee ter dood veroordeeld.

De film werd voor het voorjaar van 2010 aangekondigd[1], maar de opnamen begonnen pas in mei 2011. Talloze Deense filmmakers hadden toen al geprobeerd om deze geschiedenis te verfilmen.[2] Het succes van de roman Het bezoek van de lijfarts (1999), van de Zweedse schrijver Per Olov Enquist, had de belangstelling weer doen opleven en Kaspar Rostrup, die met Enquist samenwerkte, kondigde in 2000 op zijn 60e verjaardag zijn plannen voor een verfilming aan.[3] De rechten op Het bezoek van de lijfarts waren dus niet vrij en daarom kocht producer Peter Aalbæk Jensen de rechten van de roman Prinsesse af blodet (2000) die min of meer hetzelfde verhaal vertelt.[2]