Energiebalans (aarde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Energiebalans (aarde) voor het laatst bewerkt door Bdijkstra (overleg | bijdragen) op 16 jul 2017 18:52. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De energiebalans van de Aarde is de combinatie van de stralingsbalans van inkomende zonnestraling en uitgaande aardse straling met het warmtetransport door de algemene circulatie en de zeestromen. De algemene circulatie bestaat uit turbulentie, convectie, advectie en verdamping.

Hoewel de stralingsbalans buiten de dagelijkse en jaarlijkse gang en klimaatveranderingen gemiddeld genomen in evenwicht is, is dit plaatselijk niet het geval. Op breedten lager dan 38° is de instraling groter dan de uitstraling, terwijl buiten dat gebied de uitstraling overheerst. In de tropen en subtropen wordt het echter niet warmer en in de gematigde gebieden en de poolstreken niet kouder. Dit vindt zijn oorzaak in het compenserende warmtetransport door de algemene circulatie en de zeestromen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ham, C.J. van der; Korevaar, C.G.; Moens, W.D.; Stijnman, P.C. (1998): Meteorologie en Oceanografie voor de zeevaart, De Boer Maritiem.