Engelsmanplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 28 aug 2007 om 21:11. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Eiland Engelsmanplaat is een waddeneiland dat ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog op ongeveer vijf kilometer afstand van de Friese kust.

Het kleine waddeneiland is een zandplaat van minder dan één vierkante kilometer, en is bedekt met lage, onbegroeide duintjes. Het eiland viel van 1973 tot 1991 onder Staatsbosbeheer en fungeerde in die periode als broed- en rustplaats voor vogels. Met name vogels zoals de drieteenstrandloper, de steenloper en de bonte strandloper kwamen in grote aantallen voor, maar ook de visdief en de Noordse stern. Sinds 1991 is het eiland weer vrij toegankelijk; het is zeer in trek bij wadlopers en een favoriete bestemming voor de bemanning van zeiljachten.

In de loop der eeuwen heeft Engelsmanplaat voortdurend gewisseld van vorm en hoogte. Rond 1500 was Engelsmanplaat nog een vrij grote plaat, maar vanaf het begin van de negentiende eeuw ontwikkelde zich een sterke erosie aan de westkant. Die erosie hing samen met de cyclische ontwikkelingen in het zeegat tussen Ameland en Engelsmanplaat. De afsluiting van de Lauwerszee in 1969 heeft een grote invloed gehad op alle banken, geulen en platen tussen Ameland en Schiermonnikoog. Sinds 1985 is er daardoor ook erosie zichtbaar aan de oostkant van het eiland, wat er zelfs toe kan leiden dat het binnen ongeveer 100 jaar helemaal verdwenen is.

Het eiland is in het verleden ook met andere namen aangeduid geweest, zoals 'Ingelsche Plaet', 'Langhe Sandt', ''t Hooge Sandt', 'Hooghe Banc' en 'Jouerman'. De huidige benaming 'Engelsmanplaat' is waarschijnlijk ontstaan door de stranding van een schip van de Schiermonnikoogse schelpenvisser Feye Willems Engelsman in 1708. Restanten van het wrak zijn nog steeds te zien.

Sjabloon:Waddeneilanden