Enivere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enivere
Plaats in Estland Vlag van Estland
Enivere (Estland)
Enivere
Kaart
Situering
Provincie Läänemaa
Gemeente Lääne-Nigula
Coördinaten 58° 51′ NB, 23° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
3
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Enivere (Duits: Enniwere of Sternberg)[1] is een plaats in de Estlandse gemeente Lääne-Nigula, provincie Läänemaa. De plaats heeft de status van dorp (Estisch: küla).

Tot in oktober 2017 viel Enivere onder de gemeente Martna. In die maand werd Martna bij de fusiegemeente Lääne-Nigula gevoegd.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp had 1 inwoner op 31 december 2011[2] en 3 inwoners op 31 december 2021.[3]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt ten zuiden van Martna, de vroegere hoofdplaats van de gemeente Martna. De rivier Rannamõisa loopt langs de westgrens van het dorp.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Enivere dankt zijn Duitse naam Sternberg aan de familie von Ungern-Sternberg, de eigenaars van het landgoed Klein-Lechtigall (Väike-Lähtru). Van dat landgoed werd Sternberg rond 1790 afgesplitst. In 1868 werd het landgoed Sternberg omgezet in een ‘Landstelle’, een kleiner landgoed, waarvan de eigenaar geen zitting had in de Landdag. De laatste eigenaar voordat het landgoed in 1919 door het onafhankelijk geworden Estland werd onteigend, was Leo graaf von Buxhöveden.[1][4]

Tussen 1977 en 1997 hoorde Enivere bij Martna. Toen het weer een zelfstandig dorp werd, bleef de historische kern onder Martna vallen.[4]