Enno II van Oost-Friesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Enno II
1505-1540
EnnoII-k2.jpg
Graaf van Oost-Friesland
Periode 1528-1540 (samen met Johan I)
Voorganger Edzard I
Opvolger Edzard II, Christoffel en Johan II
Vader Edzard I van Oost-Friesland
Moeder Elisabeth van Rietberg

Enno II van Oost-Friesland was een zoon van Edzard I van Oost-Friesland. Hij werd in 1528 graaf van Oost-Friesland en regeerde hij grootste deel van de tijd samen met zijn broer Johan I, die katholiek bleef, terwijl Enno luthers was.

Enno II verloor Jeverland doordat hij de huwelijksafspraken van zijn vader niet was nagekomen. Enno en zijn broer Johan hadden moeten trouwen met de Jeverse erfdochters, maar Enno zich hield zich niet aan de afspraak, waardoor Maria van Jever zich zwaar gekrenkt voelde en levenslang een vijand van Enno werd. Zij zorgde ervoor dat Jeverland na haar dood bij Oldenburg kwam.

Enno deed bovendien vrijwillig afstand van Butjadingen bij zijn huwelijk met Anna van Oldenburg (1501-1575). Alleen Harlingerland bleef nu nog over, onder strijdlustige hoofdeling Balthasar Oomkens van Esens. Enno verjoeg Balthasar in 1530, maar deze keerde terug en verwoestte Oost-Friesland met behulp van het hertog van Gelre. Enno diende Balthasar opnieuw te erkennen als hoofdeling in Harlingerland. In deze Gelderse vete sloeg Enno geen goed figuur. Enno speelde een belangrijke rol bij de aanvallen op vele Oost-Friese kloosters. Hij maakte hun bezittingen te gelde om zijn oorlogskas te spekken. Enno stierf op 35-jarige leeftijd en zijn echtgenote Anna nam het regentschap waar voor hun zonen.

Kinderen[bewerken]