Naar inhoud springen

Entorinale schors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Entorinale schors
Cortex entorhinalis
Mediaal aanzicht van de menselijke hersenen met gebieden van Brodmann. Gebieden 28 en 34 corresponderen met de entorinale schors
Synoniemen
Latijn regio entorhinalis[1][2]

area entorhinalis[2]

Gegevens
Onderdelen area entorhinalis ventralis (28)

area entorhinalis dorsalis (34)

Portaal  Portaalicoon   Biologie


De entorinale schors of cortex entorhinalis[3][4] is een gebied in de hersenen. Het is een schorsgebied in de mediale temporale kwabben dat grenst aan de hippocampus. Het omvat Brodmanngebieden 28 (area entorhinalis ventralis) en 34 (area ventralis dorsalis).[5] Het verbindt de temporale schors via het subiculum met circuits binnen de hippocampus. Het gebied is belangrijk voor codering (inprenting) en opslag van informatie in het langetermijngeheugen.

In deze schors bevinden zich de zogenaamde gridcellen. Deze cellen die in een raster zijn gerangschikt, helpen om de relatieve positie van jezelf te bepalen op een tweedimensionale kaart. Ze werken als een hulp bij de persoonlijke navigatie. Elke pas die je zet, wordt in deze cellen bijgehouden door de activiteit ook een stukje verder in dezelfde richting in het raster te verplaatsen. Je zou de werking kunnen vergelijken met die van een interne passenteller. Met behulp van deze cellen wordt dus een soort intern stratenboek aangelegd, dat naar verwachting een cirkel van een paar honderd meter vanaf het startpunt omvat. Het vermoeden bestaat dat deze cellen ook een rol spelen in ruimtelijk inzicht en abstractere vormen van oriëntatie, zoals in de stereometrie.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kahle, W., Steen, F.J. van der & Steen, J.C. van der (1996). Sesam Atlas van de anatomie. Deel 3: Zenuwstelsel en zintuigen. (13e druk). Baarn: Bosch & Keuning.
  2. a b Zilles, K. & Rehkämper, G. (1994). Funktionelle Neuroanatomie. Lehrbuch und Atlas (2. Auflage). Berlin/Heidelberg/New York: Springer-Verlag.
  3. Nieuwenhuys, R., Voogd, J. & Huizen C. van (1978). The human central nervous system. A synopsis and atlas. Berlijn/Heidelberg/New York: Springer-Verlag.
  4. Federative International Committee on Anatomical Terminology (FICAT) (2005). Terminologia Histologica. International terms for human cytology and histology. Philadelphia/Baltimore/New York/London/Buenos Aires/Hong Kong/Sydney/Tokyo: Wolter Kluwers-Lippincott Williams & Wilkins.
  5. Brodmann, K. (1909). Vergleichende Lokalisationslehre der Großhirnrinde in ihren Prinzipien dargestellt auf Grund des Zellenbaues. Leipzig: Verlag von Johann Ambrosius Barth.
  • Mieras, M. (2007) Ben ik dat? Nieuw Amsterdam Uitgevers