Erebegraafplaats Lübeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erebegraafplaats Lübeck

Erebegraafplaats Lübeck is een ereveld in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op het Vorwerker Friedhof in het noorden van Lübeck, Friedhofsallee.[1] Het Nederlands ereveld Lübeck is in het blok 37 (op duits Block 37) van de Vorwerker Friedhof. De toegang is van ingang 3 (op duits Eingang 3).

Slachtoffers[bewerken]

Plaat met informaties over Nederlands Ereveld Lübeck op Vorwerker Friedhof.
Nederlands Ereveld Lübeck op Vorwerker Friedhof. Monument in drieluik format met de namen van nog eens 242 slachtoffers.

Het ereveld telt 250 graven van Nederlandse soldaten en oorlogsslachtoffers die omkwamen in de deelstaten Sleeswijk-Holstein of Berlijn. Op het ereveld staan ook verschillende stenen drieluiken met daarop de namen van 242 Nederlanders die om politieke redenen zijn omgebracht of omgekomen. De meeste van die 242 slachtoffers zijn begraven in familiekring maar worden toch op het ereveld geëerd.

Vormgeving[bewerken]

Nederlands Ereveld Lübeck op Vorwerker Friedhof. Toegang.
Nederlands Ereveld Lübeck op Vorwerker Friedhof. Gravstenen.

Rond om de eregegraafplaats is en haag. De toegang is door en ijzeren poort. Aan de binnenkant van de doorpaal is en brievenbus met en boek met namen van de slachtoffers en en boek voor de bezoekers. De twee graafvelden sijn gescheiden door en pad van groen gras. Het pad leidt tot en monument met namen van verdere slachtoffers.

Gedenken[bewerken]

Nederlands Ereveld Lübeck op Vorwerker Friedhof. Persoonlijk gedenken.

Er is en gedenken aan de Nederlanders die omkwamen met persoonlijke teken of met en documentatie in internet.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]