Erich Koch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erich Koch
Bundesarchiv Bild 183-H13717, Erich Koch.jpg
Geboren 19 juni 1896
Elberfeld
Overleden 12 november 1986
Barczewo
Politieke partij NSDAP
Gauleiter van Oost-Pruisen
Aangetreden 1928
Einde termijn 1945
President Adolf Hitler
Voorganger Bruno Gustav Scherwitz
Opvolger Geen
Rijkscommissaris van Oekraïne
Aangetreden 20 augustus 1941
Einde termijn 6 oktober 1943
President Adolf Hitler
Voorganger Geen
Opvolger Curt von Gottberg
Rijkscommissaris van Ostland
Aangetreden 26 september 1944
Einde termijn 2 februari 1945
President Adolf Hitler
Voorganger Hinrich Lohse
Opvolger Geen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Erich Koch (Elberfeld, 19 juni 1896 - Barczewo, 12 november 1986) was een Duits politicus van de NSDAP. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij Gauleiter van Oost-Pruisen en Rijkscommissaris van Oekraïne en Ostland.

Biografie[bewerken]

Erich Koch werd in Wuppertal geboren als zoon van Gustav Adolf Koch en Henriette Matthes. Tussen 1915 en 1918 vocht hij mee tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog ging hij werken bij treindienst, maar hij werd aldaar ontslagen in 1926 wegens anti-republikeinse activiteiten. Koch was reeds in 1922 lid geworden van de NSDAP. Zes jaar na zijn komst bij de partij werd hij Gauleiter van Oost-Pruisen en twee jaar later werd hij ook namens Oost-Pruisen lid van de Reichstag.

Na de machtsovername van Hitler in 1933 werd Koch Oberpräsident van Oost-Pruisen. In de jaren voor de oorlog was Koch in zijn gebieden druk bezig met de collectivisatie van de lokale landbouw. Ook begon hij met het plannen van grootschalige landbouwprojecten en industrialisatieprocessen, iets dat hem niet populair zouden maken bij de lokale boeren. De hervormingen die Koch wilde doorvoeren brachten hem wel in conflict met Richard Walther Darré.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Na de Poolse veldtocht werd Koch overgeplaatst naar West-Pruisen, wat hernoemd werd naar Rijksgouw Danzig-West-Pruisen. Op 1 september 1942 volgde een benoeming tot Rijkscommissaris van Oekraïne. Hierdoor verkreeg Koch de volledige autoriteit in deze gebieden wat hem in conflict bracht met Alfred Rosenberg. Hij was hier ook nauw betrokken bij het vervolgen van de Joden uit Polen en Oekraïne. Toen het Rode Leger in 1945 terrein won en de oorlog leek te gaan winnen, vluchtte Koch weg uit Danzig en wist eerst Berlijn te bereiken en later ook Flensburg. Toch kon hij niet voorkomen dat hij in mei 1949 door Britse troepen in Hamburg werd opgepakt.

Na de oorlog[bewerken]

De Sovjet Unie eiste om Koch te berechten, maar Koch werd door de Britten overgedragen aan de Polen. Op 19 oktober 1958 begon het proces tegen Erich Koch. Men betichtte hem van oorlogsmisdaden vanwege het op het geweten hebben van het doden van 40.000 Polen. Hij werd schuldig bevonden en Koch kreeg de doodstraf. Later werd zijn straf omgezet naar een levenslange gevangenisstraf. Hij overleed uiteindelijk op 90-jarige leeftijd in zijn cel in Polen.

Bronnen[bewerken]

  • Robert S. Wistrich, Who's who in Nazi Germany
  • Yithzak Arad: The Holocaust in the Soviet Union. University of Nebraska Press. p. 99. ISBN 978-0-8032-2059-1.