Naar inhoud springen

Erik Andriesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2020 om 08:27. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Erik Andriesse
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Erik Bart Andriesse
Pseudoniem Eric Andriesse
Geboren Bussum, 17 juni 1957
Overleden Amsterdam, 23 maart 1993
Beroep(en) kunstschilder en keramist
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1983 - 1993
Stijl(en) Nieuwe Wilden
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Erik Andriesse (Bussum, 17 juni 1957Amsterdam, 23 maart 1993) was een Nederlandse kunstschilder.

Hij behoorde tot de Nederlandse stroming van de Nieuwe Wilden. In 1988 won hij de eerste prijs grafiek van de Prix de Rome.

Werk

In het begin van zijn carrière werd Andriesse beschouwd als een wonderkind, op zijn vijftiende had hij al zijn eerste expositie.[1] Andriesse had in zijn werk een grote voorkeur voor eeuwige thema's als groei en afsterven.[2] In zijn werk herhaalde hij vaak dezelfde motieven, waarmee het leek alsof hij zijn best deed om deze te doorgronden.[2] Zijn belangrijkste thema's waren bloemen, schedels en skeletten. Zo schilderde hij bijvoorbeeld veel zonnebloemen, waarmee hij ook in 1988 in het Van Gogh Museum exposeerde. Opvallend was dat hij zich niet veel leek aan te trekken van de kunstgeschiedenis en/of de eisen van de hedendaagse kunst. Hij werd omschreven als een eenling, koket, zwaarmoedig en virtuoos.[1] In de periode voor zijn overlijden begon Andriesse ook met het experimenteren met keramiek.

Overlijden

Op 23 maart 1993 stierf Andriesse aan een natuurlijke dood op 35-jarige leeftijd. Hij werd dood aangetroffen in zijn woning in Amsterdam en is uiteindelijk op begraafplaats Zorgvlied aldaar begraven.[1]

Tentoonstellingen

  • 2015 Erik Andriesse: de onbekende keramiek, Stedelijk Museum Den Bosch[3]
  • 2003 Erik Andriesse, Gemeentemuseum Den Haag[4]
  • 2003 Erik Andriesse, De Pont[5]