Ernest Soens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ernest Louis Soens (Strombeek-Bever, 6 oktober 1904Jette, 3 januari 1996) was 36 jaar lang burgemeester van de Belgische gemeente Strombeek-Bever en mede-eigenaar van de Strombeekse ijsfabriek.

Hij is bekend geworden als flamingant. Toen in 1963 de taalgrens in België definitief vastgelegd werd, verzette hij zich tegen de geplande faciliteiten die Strombeek zou toebedeeld krijgen. In 1971 liet hij twee verkozenen van het FDF uit de gemeenteraadszaal verwijderen omdat ze geweigerd hadden de eed in het Nederlands af te leggen en als niet-beëdigde raadsleden toch wensten deel te nemen aan de verkiezing van de leden van de COO. Eén jaar later werd de zogenaamde Soens-wet goedgekeurd: de eedaflegging dient in het Nederlands te gebeuren, ook in faciliteitengemeenten.

Op 11 juli 1971 ontving burgemeester Soens als eerste de Orde van de Vlaamse Leeuw. Een paar weken tevoren werd hij nog eervol vermeld op de IJzerbedevaart als een 'man van de daad'. In hetzelfde jaar schreef de Gazet van Antwerpen over hem: "Op zijn eentje deed hij al meer voor het behoud van de gaafheid van Vlaams-Brabant dan vele parlementsleden".

De bouw van het cultureel centrum dat in 1973 geopend werd, vond hij een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen.

Hij overleed in 1996 op 91-jarige leeftijd.[1]