Ernst Roest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ernst Roest
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 26 september 1875
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 11 februari 1952
Overlijdensplaats Amsterdam
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen Sweelinck College, Hoefijzer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Sweelinck College, Amsterdam

Ernst Adolph Christiaan Roest (Amsterdam, 26 september 1875 – aldaar, 11 februari 1952) was een Nederlands architect.

Hij was zoon van commissionair in effecten Coenraad Benjamin Roest en Bartha Weber. Hijzelf huwde in 1900 met Maria Jacoba Vos. Hij werd begraven op De Nieuwe Ooster.

Hij kreeg zijn opleiding eerst aan de ambachtsschool en ging daarna in de leer bij Hendrik Petrus Berlage en Willem Kromhout. Hij werkte op hun kantoor uiteindelijk als opzichter/tekenaar. In 1898 vertrok hij bij genoemde architecten en begon voor zichzelf. Naast het ontwerpen van woonhuizen zijn er ook kerken en scholen van hem bekend. Hij zat als bestuurder ook in diverse instantie schoolverenigingen (Gereformeerde Scholen, Christelijke Schoolvereniging en School met den Bijbel Sloten/Overtoom). Zijn gebouwen zijn net buiten de grachtengordel te vinden. Een flink aantal daarvan staan trouwens in het Plan Zuid, dat door Berlage werd ontworpen.

Een van de grootste gevelwanden van Roest is te vinden in de Vrolikstraat in Amsterdam-Oost. De gebouwen tussen de nummers 36 en 100 komen van zijn tekentafel. In 2017 zijn dit nog de enige stukken originele bebouwing aan deze kant van de straat, lagere en hogere huisnummers zijn reeds gesloopt en vernieuwd. Andere bekende ontwerpen van hem zijn dat van het Sweelinck College (1912) en het Hoefijzer achter het Koninklijk Concertgebouw (Jan Willem Brouwerstraat). Dat laatste gebouw wordt ingedeeld als zijnde in de bouwstijl van de Amsterdamse School