Essaouira

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige provincie, zie Essaouira (provincie).
Essaouira
الصويرة
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Essaouira
Essaouira
Situering
Regio Marrakech-Tensift-Al Haouz
Coördinaten 31° 31′ NB, 9° 46′ WL
Algemeen
Inwoners (2004) 69.493
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Medina van Essaouira (voormalig Mogador)
Werelderfgoed cultuur
Ramparts of Essaouira.JPG
Land Vlag van Marokko Marokko
UNESCO-regio Arabische Staten
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 753
Inschrijving 2001 (25e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Essaouira (van het Berber: Tassort, wat de muur of de kleine muur betekent) is een kuststad in het westen van Marokko, gelegen aan de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Safi en Casablanca. Essaouira is de hoofdplaats van de provincie Marrakech-Tensift-Al Haouz. In 2004 telde Essaouira 69.493 inwoners.

De stad heeft een geschiedenis die terug gaat naar de 5e eeuw v.Chr., toen de Carthaagse navigator Hanno hier een handelspost stichtte, genaamd Arambys[bron?]. Eeuwen later bouwde Juba II er een purper-fabriek.[1] Het stadje stond in de Middeleeuwen bekend als Mogador, en in 1506 werd het ingenomen door de Portugezen.

Het huidige Essaouira werd in 1760 gesticht door de Alaouieten-Sultan Mohammed ibn-Abdullah. In 1844 bombardeerden de Fransen de stad om Marokko te dwingen te stoppen Abd al-Kader te steunen, leider van een Algerijnse verzetsbeweging.

Tegenwoordig is Essaouira vooral bekend als toeristische trekpleister. Ook is het een geliefd oord van windsurfers. De Medina van Essaouira (vroeger "Mogador") is UNESCO Werelderfgoed. Jaarlijks in juni vindt er een Gnawa- en wereldmuziek-festival plaats.[2] Er is een kleine vissershaven, waar men lijdt onder de concurrentie van de havens van Agadir en Safi. Toch wordt er een aanzienlijke hoeveelheid vis gevangen, vooral sardine.

De stad is gelegen in het gebied van de Haha Berbers en circa de helft van de bevolking spreekt nog het Berber dialect.[3] Verder bevinden zich veel Arabieren van de Chiadma, die het gebied ten noorden van de stad bevolken. De stad heeft ook een belangrijke aanwezigheid van Gnawa, afstammelingen van zwart-Afrikaanse slaven.[4]

In de stad werden opnames gedaan voor de serie 'Game of Thrones' die de stad Astapor moest voorstellen.

Literatuur[bewerken]

  • TAST, Brigitte; TAST, Hans-Juergen. Still the wind cries Jimi. Hendrix in Marokko, Schellerten, 2012, ISBN 978-3-88842-040-5

[5]

Geboren[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Enkele afbeeldingen[bewerken]