Essen (hout)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
hout (dosse vlak), afgewerkt met olie

Essen, of ook wel essenhout, is een houtsoort, met een reputatie van heel taai en sterk te zijn. Het wordt vooral geleverd door de Es (Fraxinus excelsior), maar in feite ook door andere soorten uit dit geslacht (Fraxinus).

De kleur varieert van wit tot geelachtig, met weinig waarneembaar onderscheid tussen kern en spinthout. Alleen bij exemplaren van 60 jaar of ouder tekent zich het kernhout donkerbruin af. Voor zaaghout wordt meestal alleen het brede spinthout gebruikt. Het kernhout, dat enkel voor decoratieve toepassingen wordt gebruikt, wordt vaak olijfessen genoemd. Ook het spint kan echter decoratief zijn: op het dosse vlak tekenen de groeiringen zich af als een vlamtekening: vanwege dit effect is dit hout gewild voor meubels, vloeren en trappen.

Het spint van West-Europees essen is lichtgekleurd (geelwit), taai en sterk. Vanwege de elasticiteit wordt het gebruikt voor toepassingen in de sport zoals de liggers van gymnastiektoestellen en voor gereedschapsstelen, zoals die van bijlen en spades.

Het hout is gemakkelijk te bewerken. De duurzaamheid van essenhout bij buitengebruik is echter laag en het hout valt dan ook in de duurzaamheidsklasse 5, de laagste klasse.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]