Estimated time of arrival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Estimated time of arrival (ETA) betekent letterlijk geschatte tijd van aankomst.

Dat betekent zoveel als: een persoon of een voertuig wordt op het aangegeven tijdstip op de aangegeven plek verwacht. Bij moderne transportsystemen wordt getoond over hoeveel minuten trein of bus bij de halte of op het station wordt verwacht. In diverse Nederlandse steden wordt deze informatievoorziening toegepast. Al eerder was deze term in gebruik in de luchtvaart en bij het leger. Uit analogie wordt ook wel de term ETD of Estimated Time of Departure gebruikt.

De term ETA wordt ook regelmatig gebruikt in computersystemen om bijvoorbeeld op basis van downloadsnelheid te bepalen op welk tijdstip data in een computernetwerk geschat wordt compleet binnen te zijn. Ook hier heeft het de betekenis geschatte tijd van aankomst, al hoeft zich dit niet te beperken tot het binnenkomen van data; in principe kan voor elk proces de term ETA worden gebruikt.

Rotterdam[bewerken]

In Rotterdam is men nog niet zo lang bezig met het weergeven van ETA en daar heet het gebruikte systeem met LED-displays DRIS ofwel Dynamische ReisInformatie voor Metro en Sneltram. In Rotterdam is men behoorlijk lang bezig geweest met het goed proberen te krijgen van de DRIS-systeem, aangezien het regelmatig verkeerde tijden aangaf.