Evenementenbeveiliging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sinds het begin van de jaren 90 van de 20e eeuw heeft zich binnen de particuliere beveiliging een specialisatie, evenementenbeveiliging, ontwikkeld. De taak van bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in evenementenbeveiliging is het in de hand houden van feesten, voetbalwedstrijden en andere evenementen en zorgen dat ruzies niet uit de hand lopen. De werkzaamheden alsmede het specifieke soort publiek waarmee een evenementenbeveiliger te maken krijgt is gelieerd aan de diverse evenementen. Zo verschilt het publiek van houseparty’s ten opzichte van de bezoekers van een zakelijk evenement zoals een beurs. Hetzelfde geldt voor cafébezoekers en voetbalsupporters. Door deze diversiteit van bezoekers wordt van de evenementenbeveiliger verwacht dat hij kennis heeft van uiteenlopende zaken waarmee hij geconfronteerd kan worden. Deze professionele afzonderlijke vorm van beveiliging kent een eigen CAO en een beroepsopleiding.

VBE[bewerken]

Sinds een aantal jaren hebben de evenementenbeveiligingsbedrijven zich verenigd in een branchevereniging. Deze vereniging, de Vereniging van Beveiligingsorganisaties voor Evenementen, kortweg VBE kent een vijftiental leden, waaronder de grootse evenementenbeveiligingsbedrijven van Nederland. De VBE is samen met de onafhankelijke vakbond LBV de partij waarmee de evenementenbeveiligings CAO is afgesloten.

Event Security Officers[bewerken]

In samenwerking met het ECABO en de SVPB ontwikkelde de SOEB (Opleidingsfonds van de VBE) de nieuwe functie-opleiding Event Security Officer (ESO). Een Event Security Officer is een beveiligingsmedewerker die specifiek assisteert bij de beveiliging van publieksevenementen. Zoals beschreven in de 'Circulaire particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus' mag dit uitsluitend in nevenfunctie gebeuren.

VPB[bewerken]

De Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties, kortweg VPB kent drieëndertig leden. Aangesloten VPB organisaties verzorgen eveneens beveiligingsactiviteiten bij evenementen zoals conferenties, seminars en politieke bijeenkomsten.

Externe links[bewerken]