Ewen Vernal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ewen Vernal (zomer 2006).

Ewen Vernal (Glasgow, 1964) is een Schotse muzikant.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Ewen Vernal groeide op in een muzikaal gezin in Glasgow. Geïnspireerd door muzikale ouders (moeder zong en vader was koorleider en saxofonist), begon hij op zijn achtste met pianoles. Zangwedstrijden en lokale talentenjachten volgden. Maar pas toen Ewen in zijn tienerjaren een oude gitaar op zolder vond waar alleen nog maar een lage E-snaar op zat, kwam hij erachter dat de basgitaar ‘zijn instrument’ was. Hij leerde mee te spelen met de baspartijen van zijn favoriete platen – Jaco Pastorius was een van zijn helden -, en op zijn zestiende was hij volleerd bassist.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren tachtig begon Ewen in verschillende Glasgow bands en in jazz clubs door heel Schotland te spelen. Totdat hij door de drummer van Deacon Blue werd overgehaald om bij de band te komen. Dit was in het najaar van 1986. De band had wereldwijde successen met meer dan 4 miljoen verkochte platen, 12 Top 40 singles in Groot-Brittannië, 2 nummer 1 albums, TV, radio en tournees over heel de wereld. Vanaf 1997 speelt hij basgitaar en contrabas bij Capercaillie, een baanbrekende folk/crossover band en hiervan is hij nog altijd een invloedrijk bandlid.

Hij heeft met veel grote sterren gespeeld, waaronder de Schotse progressive-rock zanger Fish, de Engelse folk zangeres Kate Rusby, de pop-jazz band Hue & Cry, maar ook Lou Reed, Michael Brecker, Chris Rea, Little Richard, Brian McNeill, John McCusker en vele andere.

Alhoewel zijn hart bij de jazzmuziek ligt, is hij op dit moment een veelgevraagd muzikant in de pop-folk scene. Ook is hij zich aan het oriënteren op de muziekscene in Nederland, waar hij sinds 2006 woont.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]