Expeditie Robinson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Expeditie Robinson
Genre Avontuur, Reality
Speelduur 60 minuten
Bedenker Charlie Parsons
Presentatie Ernst-Paul Hasselbach
(2000-2008)
Desiré Naessens
(2000-2001)
Roos Van Acker
(2002-2004)
Lotte Verlackt
(2005-2006)
Evi Hanssen
(2006-2013)
Eddy Zoëy
(2009-2011)
Dennis Weening
(2012-heden)
Nicolette Kluijver
(2014-heden)
Muziek Hans Zimmer
Land van oorsprong Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Strix
Uitzendingen
Start 15 september 2000
Afleveringen 144
Seizoenen 18
Zender Nederland:
NET 5 (2000-2004)
Talpa (2005-2006)
RTL 5 (2007-heden)
België:
VT4 (2000-2004)
KanaalTwee (2005, 2007)
VTM (2006)
2BE (2008-2012)
VIER (2018)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Expeditie Robinson is een realitysoap waarin 16 mensen proberen te overleven op een onbewoond eiland. De show is bedacht door een Brit en voor het eerst op tv gebracht in Zweden. De Nederlandstalige versie is vanaf het begin een coproductie geweest tussen een Nederlandse en een Vlaamse productiemaatschappij met deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. De serie ontleent zijn naam aan het 18de-eeuwse verhaal over de zeeman Robinson Crusoe die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomt, en daar probeert te overleven.

Geschiedenis[bewerken]

Het programma is in verschillende series te zien over de gehele wereld. De opnames worden op de uitgekozen locaties achterelkaar per deelnemend land gemaakt. Alle Europese deelnemende televisiezenders huren het van oorsprong Zweedse bedrijf Strix in om hun versie te coproduceren. Alle deelnemers, presentatoren, producers, camera- en geluidsmensen en overige crew reizen gezamenlijk naar dezelfde basislocatie en kunnen zo gebruikmaken van dezelfde set-up, wat kostenbesparend werkt. De opnames worden in de zomer gemaakt en in de diverse deelnemende landen in het najaar uitgezonden.

Het eerste seizoen in Nederland en Vlaanderen was in 2000 te zien op Net5 en in Vlaanderen op VT4. Presentatie lag in het eerste en tweede seizoen in handen van Ernst-Paul Hasselbach en Desiré Naessens. Vanaf het derde seizoen bestond het presentatieduo uit Ernst-Paul Hasselbach en Roos Van Acker. Vanaf het zesde seizoen stopte Roos Van Acker omdat zij door haar contract met VT4 geen presentator van een KanaalTwee-programma kon worden.

Na vijf seizoenen bij Net5 en VT4 ging het programma vanaf 2005 naar het televisiestation van John de Mol (Talpa) die de rechten voor het televisieprogramma had verworven. Deze stap was een schok voor Net5, daar het voor deze zender het best bekeken programma ooit was. De Nederlandse divisie van Strix Television, Strix TV Nederland, produceerde vervolgens Expeditie Robinson voor Talpa samen met het Belgische kanaal KanaalTwee. Presentatie lag in handen van (opnieuw) Hasselbach en Lotte Verlackt. Lotte werd na twee series weer vervangen door Evi Hanssen ook in verband met de verhuizing van KanaalTwee naar VTM. Vanaf 2007 verhuisde het weer naar KanaalTwee.

Het programma bestaat meestal uit 13 wekelijkse uitzendingen met eventueel een finale-uitzending. Aan het einde van elke uitzending zijn één of meerdere deelnemers afgevallen. In 2006 werden er twee reeksen uitgezonden, eerst een speciale versie met deelnemers uit voorgaande 6 series onder de titel "Strijd der Titanen" en daarna een reguliere.

Wat het programma uniek maakt is dat vaak kandidaten zich opgeven die zelf al een redelijke bekendheid of naam hebben op hun vakgebied, maar die willen kijken of ze hun grenzen kunnen verleggen of hun eigen bijzondere kwaliteiten of vaardigheden ook werken in een heel andere en extreme situatie.

In 2008 overleed Hasselbach bij een auto-ongeval in Noorwegen tijdens opnamen van 71° Noord, op het moment dat het tiende seizoen van Expeditie Robinson op de Nederlandse en Belgische televisie werd uitgezonden. Hij werd vervangen door Eddy Zoëy. Deze keer begonnen ze aanvankelijk met alleen vrouwen die deelnemen. Later werden ook nog 5 mannen in het spel gebracht. Het feit is dat de vrouwen dat niet wisten. Ze worden allemaal op één eiland gedropt. Afgelopen seizoen is er uitgeweken naar Maleisië en er werden veertien in plaats van de gebruikelijke dertien afleveringen uitgezonden.

In 2013 stopte de Vlaamse zender 2BE met Expeditie Robinson. Reden hiervoor waren de tegenvallende kijkcijfers in Vlaanderen. In Nederland was dit niet het geval. RTL 5 besloot dus ook om gewoon door te gaan met het avontuur en nog steeds elk najaar een nieuwe reeks uit te zenden, maar er doen voortaan alleen nog maar Nederlanders mee. Evi Hanssen bleef echter wel presentatrice van Expeditie Robinson, samen met Dennis Weening. In 2014 is zij vervangen door Nicolette Kluijver.

Het programma werd in 2017 genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, die wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse Gouden Televizier-Ring Gala.

In het najaar van 2018 maakt het programma een terugkeer naar Vlaanderen, dit keer op de zender VIER. Die laatste heeft het programma al eerder tussen 2000 en 2005 uitgezonden, toen nog onder de naam VT4. Voor de nieuwe Vlaamse editie wordt gekozen voor een editie met 16 onbekende Vlamingen. Er spelen geen BV's meer mee zoals in de laatste seizoenen die in Vlaanderen zijn uitgezonden, ook wordt het voor het eerst een eigen editie waaraan Nederland niet meewerkt.

Doel en verloop van het spel[bewerken]

Gedurende een periode van 30-40 tot 50 dagen strijden deelnemers op een aantal onbewoonde eilanden om de Robinsontitel. In eerste instantie worden twee groepen gevormd (in het begin willekeurig, maar in latere seizoenen ook naar geslacht, nationaliteit, of leeftijd). Deze twee groepen wonen op twee verschillende eilanden en om de twee dagen spelen ze tegen elkaar in een proef; afwisselend een Robinsonproef en een Eliminatieproef.

In de Robinsonproeven kan het winnende team iets winnen om de expeditie aangenamer te maken, zoals voedsel, hulp van buitenaf (zoals tips over vruchten en fruit op het eiland), contact met het thuisfront of zelfs verzorgde dagtripjes (zoals een dagje op een jacht of een overnachting in een hut op een echt bed). Soms worden er ook veilingen gehouden. Je wint wat geld, waarmee je dan later je hamburger, frites of chocolade kunt kopen. In de latere series verviel de Robinsonproef en werd slechts een eliminatieproef gespeeld. In de Eliminatieproeven wordt bepaald welk team (het verliezende team van de proef) naar de Eilandraad moet gaan. In 2014 zijn er echter drie kampen in plaats van twee, Hemel, Aarde en Hel. Hierbij bepaalt de Robinsonproef wie naar de Aarde gaat en wie naar de Hemel en wordt de eliminatieproef gespeeld tussen Aarde en Hel. De groep die de eliminatieproef verliest, gaat uiteindelijk naar de Hel en moet naar de Eilandraad. Vanaf aflevering 4 verviel de Hel en ging de eliminatieproef tussen hemel en aarde. De winnaar ging naar de Hemel en de verliezer naar de Aarde. Vanaf dan ging de groep Aarde naar de Eilandraad. Tijdens de Eilandraad wordt door middel van stemmen bepaald welke deelnemer van het team het spel moet verlaten. Ieder teamlid krijgt één stem. In sommige seizoenen kon één van de afvallers uiteindelijk alsnog de samensmelting halen door proeven tegen elkaar te doen en/of te overleven op een afvallerseiland. In 2014 was dat vanaf aflevering 4 de Hel. In seizoen 18 is er geen afvallerseiland meer en kunnen de mensen die weggestemd worden op de eilandraad meteen hun koffers pakken en naar huis gaan, net als in de eerste seizoenen.

In 2015 zijn er in het begin nog geen twee teams. De twee teams, kamp Noord en kamp Zuid, worden gevormd gedurende de eerste drie afleveringen. Hiervoor gaat voorafgaand aan elke proef een lid naar een ander eiland. Deze teamleden vormen het ene kamp en de overgebleven kandidaten vormen het andere kamp. Er zijn in deze fase nog geen eliminatieproeven, maar immuniteitsproeven. Deze worden weliswaar gespeeld in twee teams, maar die worden van tevoren samengesteld en het team dat wint krijgt immuniteit, oftewel de teamleden van dit team kunnen niet weggestemd worden tijdens de eilandraad. Iedereen doet wel mee met de eilandraad. Vanaf aflevering 4 gaat het dan net als de voorgaande seizoenen. Er zijn dan pas eliminatieproeven, waarbij alleen het verliezende team naar de eilandraad moet.

Ongeveer halverwege de expeditie worden de twee groepen samengevoegd (de zogeheten Samensmelting) tot één nieuwe groep en verhuizen ze naar een nieuw eiland. Dit wordt altijd "gevierd" met een zgn. "samensmeltingsdiner", waarbij één van de stoelen, meestal het hoofd van de tafel immuniteit geeft voor de eerstvolgende eilandraad na de samensmelting. Vanaf dat moment zijn de beloningen van de Robinsonproeven individueel en wordt de Eliminatieproef een Immuniteitsproef. Degene die de Immuniteitsproef wint, krijgt Immuniteit voor de duur van de volgende Eilandraad: hij/zij mag niet worden weggestemd. In latere series kwam het ook voor dat er na de samensmelting mensen wel weggestemd werden, maar die gingen dan naar een "afvallerseiland" waarvan uiteindelijk één als winnaar terugkwam in de finale. Ook is er vanaf seizoen 12 een zgn. "winnaarseiland" waar de deelnemers met immuniteit, d.w.z. degene die de immuniteitsproef wint en een andere kandidaat die immuniteit heeft verdiend, naartoe gaan waarbij ze meerdere deelnemers mogen meenemen. Op dit eiland is vaak luxe aanwezig of ligt er een mooie prijs klaar. Vanaf 2015 is er zelfs een combinatie van een "winnaarseiland" en een "afvallerseiland". Degene die de proef wint en dus immuniteit heeft gaat dan met enkele anderen die hij zelf heeft uitgekozen naar het "Winnaarseiland" en degene die weggestemd worden tijdens de eilandraad, gaan naar het "afvallerseiland", waarbij ze een duel aangaan met degene die op dit eiland zit. Wie dit duel verliest moet dan naar huis. In 2017 is het winnaarseiland vervangen door een "finalisteneiland". Op dit eiland zitten de twee potentiële finalisten van Expeditie Robinson. Degene die de immuniteitsproef wint en dus immuniteit krijgt, gaat naar dit eiland waar hij/zij een duel moet aangaan met één van de andere twee kandidaten die op het eiland zitten. Degene die dit duel verliest moet terug naar de groep en moet dan meestemmen met de eilandraad. Hij/zij verliest dan ook zijn/haar immuniteit en loopt dus het risico om weggestemd te worden.

Wanneer er drie of vier mensen overgebleven zijn, wordt de finale gespeeld: een serie van verschillende proeven waarbij bepaald wordt welke twee (of drie) deelnemers naar de eindronde gaan, tot seizoen 11 de laatste Eilandraad, waarbij de deelnemers die sinds de Samensmelting zijn afgevallen, mochten stemmen op de finalist van hun keuze en vanaf seizoen 12 de laatste proef, een lang parcours waarin alle vaardigheden die de deelnemers tijdens de expeditie hebben geleerd voorkomen, een soort "eindexamen", waarbij degene die deze proef wint, meteen de winnaar is van Expeditie Robinson.

Een vast onderdeel in die finaleserie van proeven is een proef met een evenwichtsbalk bestaande uit enkele balken, gedragen door palen, meestal in zee, die stuk voor stuk (elke 15 minuten) worden verwijderd. Degene die als laatste overblijft, wint die inmiddels legendarische proef. Slechts vier van de uiteindelijke winnaars (Marnix, Jutta, Yin en Fatima) wonnen overigens deze proef. In het zevende seizoen was de proef niet langer aan het eind geprogrammeerd. In seizoen 17 werd een variant hierop gedaan waarbij de deelnemers elk op een eigen balk stonden die naar voren toe steeds smaller werd. Op commando moesten ze steeds naar een smaller gedeelte van de balk lopen, waardoor het steeds moeilijker wordt om het evenwicht te bewaren. Wie het langste blijft staan, wint deze proef.

Per seizoen worden nieuwe elementen aan het spel toegevoegd. Afgezien van de vele proeven die de deelnemers moeten testen op hun tactisch inzicht, uithoudingsvermogen en teamspirit, zijn er steeds nieuwe ontwikkelingen die de redactie invoert om het spel te veranderen en kijkers en deelnemers mee te verrassen.

Presentatie[bewerken]

Seizoen Jaar Presentatie Zender
Vlag van Nederland Vlag van België Vlag van Nederland Vlag van België
Seizoen 1 Expeditie Robinson 2000 Ernst-Paul Hasselbach Desiré Naessens NET 5 VT4
Seizoen 2 Expeditie Robinson 2001
Seizoen 3 Expeditie Robinson 2002 Roos Van Acker
Seizoen 4 Expeditie Robinson 2003
Seizoen 5 Expeditie Robinson 2004
Seizoen 6 Expeditie Robinson 2005 Lotte Verlackt Talpa/Tien KanaalTwee
All-Stars Expeditie Robinson: Strijd der Titanen
Seizoen 7 Expeditie Robinson 2006 Evi Hanssen VTM
Seizoen 8 Expeditie Robinson 2007 RTL5 KanaalTwee
Seizoen 9 Expeditie Robinson 2008 2BE
Seizoen 10 Expeditie Robinson 2009 Eddy Zoëy
Seizoen 11 Expeditie Robinson 2010
Seizoen 12 Expeditie Robinson 2011
Seizoen 13 Expeditie Robinson 2012 Dennis Weening[1]
Seizoen 14 Expeditie Robinson 2013 -
Seizoen 15 Expeditie Robinson 2014 Vlag van Nederland Nicolette Kluijver[2]
Seizoen 16 Expeditie Robinson 2015
Seizoen 17 Expeditie Robinson 2016
Seizoen 18 Expeditie Robinson 2017

De seizoenen[bewerken]

Seizoen Eilanden Finale Aantal kandidaten
Robinson Andere finalist(en)
1 Vlag van Maleisië Maleisië
Seri Buat, Sembilang, Tengah
Vlag van Nederland
Karin Lindenhovius
Vlag van België
Eva Willems
16
2 Vlag van Maleisië Maleisië
Simbang, Lima, Periuk
Vlag van België
Richard Mackowiak
Vlag van België
Pascale Mertens
16
3 Vlag van Maleisië Maleisië
Mensirip, Uma, Kador
Vlag van Nederland
Derek Blok
Vlag van België
Olivier Glorieux
16
4 Vlag van Indonesië Indonesië, Vlag van Maleisië Maleisië
Pantai, Timo, Kelapa, Gual
Vlag van België
Jutta Borms
Vlag van Nederland
Judge Chambliss
16
5 Vlag van Maleisië Maleisië
Si Mirat, Teluk
Vlag van België
Frank de Meulder
Vlag van België
Matthias Verscheure
18
6-1 Vlag van Maleisië Maleisië
Tengah, Rapang, Harimau, Mensirip, Gual
Vlag van België
Marnix Allegaert
Vlag van België
Emma Van Den Bossche

Vlag van België
Marleen van Moer

18
6-2 Vlag van Filipijnen Filipijnen
Palawan, Dilumacad, Dibuluan, Entalula, Panga, Miniloc
Vlag van Nederland
Ryan van Esch
Vlag van Nederland
Jennifer Smit
17
7 Vlag van Panama Panama
Espirito Santos, Isla Casaya, Isla Monte, Isla Contadora
Vlag van Nederland
Olga Urashova
Vlag van België
Lenny Janssen
16
8 Vlag van Maleisië Maleisië
Sribuat, Tioman, Gual, Rapang, Tengah
Vlag van België
Vinncent Arrendell
Vlag van Nederland
Willem Hogeveen
100
9 Vlag van Maleisië Maleisië
Simbang, Uma, Tengah, Gual, Lima
Vlag van België
Yin Oei
Vlag van Nederland
Hans Meenhorst
16
10 Vlag van Maleisië Maleisië
Tengah, Sribuat, Mensirip
Vlag van België
Marcel Vandezande
Vlag van Nederland
Rita Berger
Vlag van België
Marina Harvent
21
11 Vlag van Maleisië Maleisië
Langun, Gaya
Vlag van Nederland
Regina Romeijn
Vlag van België
Tatiana Silva Braga Tavares
17
12 Vlag van Filipijnen Filipijnen
Bicol, Caramoan
Vlag van België
Tanja Dexters
Vlag van Nederland
Sascha Visser
Vlag van België
Niko Van Driessche
16
13 Vlag van Maleisië Maleisië
Pulau Tulai
Vlag van Nederland
Fatima Moreira de Melo
Vlag van Nederland
Peggy Vrijens
Vlag van Nederland
Fajah Lourens
Vlag van België
Christophe De Meulder
16
14 Vlag van Maleisië Maleisië
Mensirip

Vlag van Nederland
Edith Bosch
Vlag van Nederland
Geraldine Kemper
Vlag van Nederland
Anna-Alicia Sklias
16
15 Vlag van Filipijnen Filipijnen
Vlag van Nederland
Kay Nambiar
Vlag van Nederland
Krystl
Vlag van Nederland
Ferry Doedens
18
16 Vlag van Filipijnen Filipijnen
Vlag van Nederland
Amara Onwuka
Vlag van Nederland
Oscar Aerts
Vlag van Nederland
Anna Speller
17
17 Vlag van Filipijnen Filipijnen
Vlag van Nederland
Bertie Steur
Vlag van Nederland
Diorno Braaf
Vlag van Nederland
Thomas Dekker
16
18 Vlag van Filipijnen Filipijnen Vlag van Nederland
Carlos Platier Luna
Vlag van Nederland
Kaj Gorgels
Vlag van Nederland
Soundos El Ahmadi
19

Seizoensstatistieken[bewerken]

 • Totaal aantal kandidaten deelgenomen: 324
 • Totaal aantal kandidaten meerdere keren deelgenomen: 19
 • Oudste kandidaat: Bartho Braat (seizoen 17), 65 jaar tijdens opnames
 • Jongste kandidaat: Meredith Meire (seizoen 6), 18 jaar tijdens opnames
 • Oudste winnaar: Marcel Vandezande (seizoen 10), 52 jaar tijdens opnames
 • Jongste winnaar: Carlos Platier Luna, (seizoen 18) 23jaar tijdens opnames
 • Kandidaten uit heimwee vertrokken: Jan Dewaegheneire (seizoen 1), Jasha van der Wel (seizoen 2), Patrick Bierens (seizoen 5), Johnny Waarts (seizoen 6), Birgit Aarsman (seizoen 10), Kraantje Pappie (seizoen 17), Gaby Blaaser (seizoen 17) Lil' Kleine (seizoen 18)
 • Kandidaten wegens fysieke uitputting vertrokken: Harry Van Heuckelom (seizoen 1), Raymond de Grave (seizoen 3), Henk Van Dam (seizoen 5), Sarah de Bleecker (seizoen 5), Ernestine Schweig (seizoen 5), Frouke van Frayenhove (seizoen 5), Wim Massoels (seizoen 6), Frederik de Man (seizoen 7), Matthijs Leenknecht (seizoen 7), Hicham Maachi (seizoen 9), Stephanie Clerckx (seizoen 10), Jan van Gorsselen (seizoen 4)
 • Kandidaten wegens psychische problemen vertrokken: Hilde Jacobs (seizoen 2), Marlieke Muilwijk (seizoen 4), Kelly Eulaers (seizoen 5), Mohammed Bouziane (seizoen 5), Peter de Groote (seizoen 5), Saron Kovacevic-van Emden (seizoen 7), Mano Dijkman (seizoen 9), Aagje Vanwalleghem (seizoen 13).
 • Kandidaten wegens ziekte/infectie/blessure o.i.d. vertrokken: Jennifer Smit (seizoen 2), Keo Freysen (seizoen 3), Eric van Sloten (seizoen 4), Elsje Knockaert (seizoen 6), Susanna Pronk (seizoen 7), Patricia Langius (seizoen 7), Doreen Bratescu (seizoen 10), Sipke Jan Bousema (seizoen 12), Veronica van Hoogdalem (seizoen 14), Coosje Smid (seizoen 15), Loek Peters (seizoen 15), Freddy Tratlehner (seizoen 15) en Brace (seizoen 18).
 • Kandidaten wegens zwangerschap vertrokken: Fatima Aboulouafa (seizoen 4)
 • Kandidaten wegens familie-omstandigheden vertrokken: Farrah (seizoen 8)
 • Kandidaten vrijwillig vertrokken: Aagje (seizoen 13), Albert (seizoen 8), Angela (seizoen 8), Davy (seizoen 8), Delphine (seizoen 8), Edit (seizoen 8), Elke (seizoen 8), Gemma (seizoen 8), Inge (seizoen 8), Iraida (seizoen 8), Joey (seizoen 8), Joop (seizoen 8), Kay (seizoen 8), Kenneth (seizoen 8), Luc (seizoen 8), Lydia (seizoen 8), Melvin (seizoen 8), Ronny (seizoen 8), Rutger (seizoen 8), Sabrina (seizoen 8), Sam (seizoen 8), Taco (seizoen 8), Tessa (seizoen 8), Thierry (seizoen 8), Werner (seizoen 8), Wesley (seizoen 8), Ingeborg (seizoen 8), Nelleke de Graaf (seizoen 8), Kristien Van Lent (seizoen 8) Dennis Weening (seizoen 11), John van Lottum (seizoen 11), Kateriene Avgoustakis (seizoen 12), Freddy de Kerpel (seizoen 12), Sylvia Geersen (seizoen 12), Paul Turner (seizoen 13), Negativ (seizoen 14), Veronica van Hoogdalem (seizoen 14), Sabrina Starke en Leo Alkemade (seizoen 15), Sharon Doorson (seizoen 16), Gaby Blaaser (seizoen 17), Kraantje Pappie (seizoen 17)
 • Kandidaten weggestuurd vanwege agressief/gewelddadig gedrag: Frans (seizoen 8)

Kijkcijfers[bewerken]

Seizoen Start seizoen Finale Gemiddelde
kijkcijfers
Datum Kijkcijfers Datum Kijkcijfers
11
2 september 2010
1.085.000
2 december 2010
1.365.000 1.180.071
12
1 september 2011
1.244.000
1 december 2011
1.326.000 1.208.785
13
30 augustus 2012
830.000
20 december 2012
1.337.000 1.086.470
14
29 augustus 2013
962.000
12 december 2013
1.225.000 1.226.000
15
11 september 2014
1.280.000
18 december 2014
1.163.000 1.171.0001
16
3 september 2015
822.000
17 december 2015
1.251.000 Onbekend
17
8 september 2016
1.256.000
22 december 2016
1.575.000 1.099.188
 • 1 Na 4 afleveringen.

Externe links[bewerken]

Jaren:2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017
Specials:Strijd der Titanen (2006)
Robinsons:Karin Lindenhovius (2000) · Richard Mackowiak (2001) · Derek Blok (2002) · Jutta Borms (2003) · Frank de Meulder (2004) · Marnix Allegaert (2005) · Ryan van Esch (2006) · Olga Urashova (2006) · Vinncent Arrendell (2007) · Yin Oei Sian (2008) · Marcel Vandezande (2009) · Regina Romeijn (2010) · Tanja Dexters (2011) · Fatima Moreira de Melo (2012) · Edith Bosch (2013) · Kay Nambiar (2014) · Amara Onwuka (2015) · Bertie Steur (2016)
Presentatoren:Vlag van Nederland Ernst-Paul Hasselbach · Vlag van België Desiré Naessens · Vlag van België Roos Van Acker · Vlag van België Lotte Verlackt · Vlag van Nederland Eddy Zoëy · Vlag van België Evi Hanssen · Vlag van Nederland Dennis Weening · Vlag van Nederland Nicolette Kluijver
Eilanden:Maleisië: Seribuat · Sembilang · Tengah · Simbang · Lima · Periuk · Mensirip · Uma · Kador · Gual · Si Mirat · Teluk · Rapang · Harimau · Tioman · Langun · Gaya
Indonesië: Pantai · Timo · Kelapa · Bicol · Caramoan
Filipijnen: Palawan · Dilumacad · Dibuluan · Entalula · Panga · Miniloc
Panama: Espirito Santos · Isla Casaya · Isla Monte · Isla Contadora