Fédération internationale de basketball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fédération internationale de basketball
(FIBA)
Sport Basketbal
Land Mondiaal
Algemene gegevens
Voorzitter Vlag van Frankrijk Yvan Mainini
Zetel Avenue Louis Casaï 53
1216 Cointrin (Genève)
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Oprichtingsjaar Genève; 18 juni 1932
Structuur
Olympisch comité IOC
Nationale bond Vlag van België België: KBBB
Vlag van Nederland Nederland: NBB
Vlag van Suriname Suriname: SBA
Website
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

FIBA voluit Fédération internationale de basketball is de internationale overkoepelende organisatie van basketballbonden. FIBA is verantwoordelijk voor het definiëren van internationale basketbalregels, specificeert benodigde spelmaterialen en faciliteiten, regelt transfers van sporters van land naar land en leidt internationale scheidsrechters op. Meer dan 200 nationale sportbonden zijn lid van FIBA. Sinds 1989 is de organisatie verdeeld over vijf zonecommissies; Afrika, Amerika's, Azië, Europa en Oceanië.

Geschiedenis[bewerken]

FIBA werd opgericht in 1932 in Genève (Zwitserland), twee jaar nadat de sport officieel werd erkend door het Internationaal Olympisch Comité. De oorspronkelijk naam was Fédération Internationale de Basketball Amateur. Tot de eerste acht leden behoren Argentinië, Tsjecho-Slowakije, Griekenland, Italië, Letland, Portugal, Roemenië en Zwitserland. Tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn werd James Naismith (1861-1939), bedenker van basketball, benoemd tot erevoorzitter van FIBA.

Sinds 1950 organiseert FIBA iedere vier jaar wereldkampioenschappen voor mannen. Sinds 1953 ook voor vrouwen. In 1989 werden professionele spelers toegestaan bij de Olympische Spelen, zoals spelers van de NBA (Verenigde Staten). Vanaf dat moment werd ook het woordje Amateur uit de naam van de organisatie geschrapt, hoewel de afkorting ongewijzigd bleef.

FIBA is sinds haar oprichting in Genève gevestigd. Van 1956 tot 2002 was München de zetel.

Zie ook[bewerken]

Officiële website FIBA