Félix Messiaen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Félix Fortuné Messiaen (Ieper, 17 januari 1818 - Ieper, 24 januari 1884) was een rechter en stadsarchivaris van Ieper (1842-1847).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn ouders waren François Jean Messiaen en Marie-Thérèse Debel. Zijn vader was commissaris bij de Berg van Barmhartigheid te Ieper. Na zijn middelbare school gevolgd te hebben aan het Ieperse gemeentecollege, behaalde Felix zijn doctoraat in de rechten. Hij was werkzaam als professor aangeduid in het Atheneum te Brugge voordat hij als griffiersklerk bij de rechtbank van eerste aanleg te Ieper werk vond. Daar werd hij eind 1842 als griffier benoemd.

Na het overlijden van Jan-Jacques Lambin werd hij door de gemeenteraad van Ieper op 22 oktober 1842 aangeduid als stadsarchivaris van Ieper. Door zijn aanstelling als rechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Veurne op 16 maart 1847 moest hij zijn functie bij het stadsarchief opgeven.

Hij werd later aangeduid als rechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Ieper. Als liberaal politicus zetelde Felix Messiaen tussen 1864 en 1872 in de gemeenteraad van Ieper. Hij bleef ongehuwd.

Eretekens[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Jan-Jacques Lambin
Stadsarchivaris van Ieper
1842-1847
Opvolger:
Isidore Diegerick