FC United of Manchester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
FC United Of Manchester
Naam Football Club United Of Manchester
Bijnaam FC United
F.C.U.M.
The Red Rebels
Opgericht 12 mei 2005
Stadion Broadhurst Park
Capaciteit 4.400
Algemeen directeur Vlag van Engeland Damian Chadwick
Trainer Vlag van Engeland Tom Greaves
Competitie NPL Premier Division
Website fc-utd.co.uk
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2017/18
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Football Club United Of Manchester (afgekort ook FC United Of Manchester, FC United of FCUM genoemd) is een Engelse voetbalclub, die in 2005 is opgericht door teleurgestelde supporters van Manchester United. In het seizoen 2014-2015 behaalde FC United de eerste plaats van de NPL Premier Division en bewerkstelligde daarmee promotie naar de National League North[1], het zesde niveau van de Engelse voetbalpiramide.In het seizoen 2018-2019 degradeerde de club voor het eerst in haar bestaan. In 2019-2020 werd het seizoen afgebroken door de Corona epidemie, terwijl FC United of Manchester op een tweede plaats stond. Hierdoor speelt de club ook in 2020-2021 in de Northern Premier League. In 2020- 2021 werd de 1e hoofdronde van de FA Cup voor de tweede keer bereikt. Hierin werd met 1-5 verloren van Doncaster Rovers uit League One. De wedstrijd werd live door BBC2 uitgezonden als ook in 65 andere landen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd opgericht in de zomer van 2005 door misnoegde supporters van Manchester United. Dit deden ze uit onvrede over de vercommercialisering van het spel, stadions met enkel zitplaatsen, exorbitante toegangsprijzen en gebrek aan democratie in de top van het voetbal. De doorslaggevende factor voor deze beslissing was de overname van hun club door Malcolm Glazer. Op advies van AFC Wimbledon-voorzitter Kris Stewart werd tijdens een vergadering op 30 mei van dat jaar besloten een eigen club op te richten. Bij een latere vergadering was Stewart zelf ook aanwezig en gaf hij aan dat Wimbledon hulp zou verlenen bij de organisatie van de club. AFC Wimbledon is zelf een club die drie jaar eerder was opgericht door supporters.

Op 22 juni 2005 werd Karl Marginson aangesteld als manager. De ploeg zou vanaf het seizoen 2005/2006 uitkomen in de tweede divisie van de North West Counties Football League.

In den beginne werd FC United als naam gekozen, maar de Football Association keurde dat niet goed. Iedereen die geld had gestoken in de club werd gevraagd te stemmen tussen FC United of Manchester, FC Manchester Central, AFC Manchester 1878 en Newton Heath United FC. Op 14 juni werd bekendgemaakt dat FC United Of Manchester met 44% de meeste stemmen had gekregen. Een lokale club Leigh RMI verkeerde rond die tijd in financiële moeilijkheden en deed het voorstel op te gaan in de nieuwe club. De oprichters van FC United vonden dat echter niet gepast, omdat zij juist waren ontstaan uit onvrede over de overname van Manchester United. Desondanks gaan beide clubs nauw met elkaar om en was de eerste officiële wedstrijd van FC United een vriendschappelijke wedstrijd tegen Leigh RMI (0-0). Begin juli 2005 hadden meer dan 4000 mensen geld geïnvesteerd in de nieuwe club waardoor het banksaldo meer dan £100.000 bedroeg.

Eerste seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd voor het seizoen 2005/06 toegelaten tot de North West Counties Football League (ook bekend als de Moore and Co Construction Solicitors League) en speelt in de tweede divisie. De competitie staat op het tiende niveau in Engeland, negen niveaus lager dan de FA Premier League. FC United ontstond pas na de deadline van de FA voor het spelen van cups, waardoor deelname aan de FA Vase pas het volgend jaar mogelijk werd. Het wist in zijn eerste seizoen onmiddellijk de divison two te winnen. Hierdoor speelde ze in het seizoen 2006/07 in de divison one. Ook hierin wist ze onmiddellijk kampioen te spelen, en dus zou ze in 2007/08 in de Northern Premier League Premier Division (niveau 7) zou uitkomen.

In haar nieuwe competitie groeide FC United of Manchester uit tot een stabiele middenmoter. Maar in het seizoen 2012/13 eindigde de club 3de. En mocht het via play-offs meestrijden voor een plek in de Conference North. Ze schopte het tot in de finale, daar was hun tegenstander Hednesford Town FC. De finale werd met 2-1 verloren, en zo mocht Hednesford samen met kampioen North Ferriby United A.F.C. promoveren.

In 2013/14 vocht de club een verbeten strijd uit met Chorley F.C.. F.C. United of Manchester zou uiteindelijk aan het kortste eind trekken, en vicekampioen worden. In de play-offs strandde ze al in de eerste ronde. En zo zullen ze ook in het seizoen 2014/15 in de Northern Premier League Premier Division spelen. Op 21 april 2015 won F.C. United of Manchester met 1 - 0 van Stourbridge FC, hierdoor werd het kampioen in de Northern Premier League Premier Division. In het seizoen 2015/2016 zal F.C. United of Manchester uitkomen in de Conference North

Eigen stadion en toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Het nieuwe stadion in aanbouw

Sinds de oprichting van de club speelt het de thuiswedstrijden in Gigg Lane, de thuishaven van Bury FC. Maar op de middellange termijn wilde het zijn eigen stadion. In maart 2010 raakte bekend dat er plannen waren om in de wijk Newton Heath een eigen stadion te bouwen. In 2011 werd bekend dat de stad Manchester de club zou helpen met een nieuw stadion in de wijk Moston. In juli 2011 begon met dan met de bouw van Broadhurst Park. De werken zouden duren tot in december 2014, en zouden zo'n 6 miljoen euro kosten.

Het nieuwe stadion zou een nieuwe boost moeten geven aan de club. Zo hoopt de club nog wat te kunnen promoveren in de toekomst.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De supporters zijn dus voornamelijk misnoegde fans van Manchester United. De club heeft een grote schare trouwe fans, de bezoekersaantallen van de club zijn enorm hoog voor de divisie waarin het uitkomt. Het recordaantal werd genoteerd op 2 januari 2006 toen 4328 toeschouwers naar de wedstrijd tegen Winsford United, kwamen kijken.

De club wordt geleid door een raad van bestuur, waar momenteel Andy Walsh voorzitter van is. Deze raad wordt gekozen door de aandeelhouders, zijnde supporters die vrij zijn een bepaald bedrag te geven voor één aandeel. Per man is slechts één aandeel te koop.

De club is tevens een non-profitorganisatie.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competities[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Aantal Seizoen Niveau op voetbalpiramide
North West Counties League Division Two 1x 2005-2006 10
Northern West Counties League Division One 1x 2006-2007 9
Northern Premier League Division One North 1x 2007-2008 8
Northern Premier League Premier Division 1x 2014-2015 7

Bekers[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Aantal Seizoen
Northern Premier League President's Cup 1x 2007-2008
North West Counties League Challenge Cup 1x 2006-2007
Supporters Direct Cup 1x 2006-2007
Jimmy Davis Memorial Cup 1x 2007-2008

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Aantal Seizoen
BBC North West Sports Awards: Newcomer of the year 1x 2006

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit
Keepers
Andrew Farrimond Vlag van Engeland Engeland
Adam Halton Vlag van Engeland Engeland
James Spencer Vlag van Engeland Engeland
Jon Worsnop Vlag van Engeland Engeland
Verdedigers
Paul Armstrong Vlag van Engeland Engeland
Kyle Jacobs Vlag van Engeland Engeland
Adam Jones Vlag van Engeland Engeland
Cedric Krou Vlag van Frankrijk Frankrijk
Karl Munroe Vlag van Engeland Engeland
Lee Neville Vlag van Engeland Engeland
Dean Stott Vlag van Engeland Engeland
Danny Warrender Vlag van Engeland Engeland
Middenvelders
David Birch Vlag van Engeland Engeland
Scott Cheetham Vlag van Engeland Engeland
Jake Cottrell Vlag van Engeland Engeland
Chris Curley Vlag van Engeland Engeland
Rhodri Giggs Vlag van Wales Wales
Daniel Grimshaw Vlag van Engeland Engeland
Sam Howell Vlag van Engeland Engeland
Stephen Johnson Vlag van Engeland Engeland
Connor Naughton Vlag van Engeland Engeland
Nick Platt Vlag van Engeland Engeland
Richard Smith Vlag van Engeland Engeland
Jerome Wright Vlag van Engeland Engeland
Aanvallers
Matthew Boland Vlag van Engeland Engeland
Theo Kidd Vlag van Engeland Engeland
Mike Norton Vlag van Engeland Engeland
Carlos Roca Vlag van Engeland Engeland
Jay Walcott Vlag van Engeland Engeland
Matthew Wolfenden Vlag van Engeland Engeland

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Karl Marginson was van 2005 tot 2017 trainer van FC United.
Naam Nationaliteit Functie
Technische staf
Karl Marginson Vlag van Engeland Engeland Manager
Chuks Akuneto Vlag van Engeland Engeland Trainer
Medische staf
Mark Cooney Vlag van Engeland Engeland Fysio
Sam Rhoades Vlag van Engeland Engeland Fysio
Overige staf
Paul Chapman Vlag van Engeland Engeland Materiaalman
John Marsden Vlag van Engeland Engeland Materiaalman
Mike Norton Vlag van Engeland Engeland Materiaalman

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]