Fagradalsfjall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zicht op de Fagradalsfjall vanuit het zuiden.

Fagradalsfjall (vertaald uit het IJslands: Mooievallei-berg) is een tufsteenberg op het schiereiland Reykjanes in IJsland. De berg is van noord-oost naar zuid-west langgerekt en het hoogste punt is ongeveer 385 meter hoog. Daarmee is het de hoogste berg op Reykjanes.

De Fagradalsfjall is ontstaan tijdens een ijstijd bij een eruptie onder een gletsjer. Een kleine lavalaag aan de bovenzijde geeft aan dat deze een klein stukje boven uit de gletsjer uitkwam. De berg is geclassificeerd als een tafelberg.

De crash van het militair vliegtuig.

Op 3 mei 1943 stortte een Amerikaans militair vliegtuig neer. Hierbij kwamen veertien mensen om en één overleefde. Onder de doden was luitenant-generaal Frank Maxwell Andrews van het Amerikaanse leger. Bronnen zeggen dat hij een belangrijke rol speelde wat betreft de invasie in Normandië. Het vliegtuig zou op de luchthaven van Kaldaðarnes nabij Selfoss moeten gaan landen.[1]

De naam Fagradalsfjall wordt ook wel voor het hele gebergte gebruikt. Het Fagradalsfjallgebergte omvat ook bergen als Langihryggur, Stórihrútur, Borgarfjall en de dalen Meradalir, Geldingadalir en Nátthaggi

Onderaan de oostflank van de berg ontstond met de eerste uitbarsting op 19 maart 2021 in het dal Geldingadalir een vulkanisch systeem en lavaveld dat Fagradalshraun heet. Voordat deze een eigen naam kreeg werd deze ook wel als Fagradalsfjallvulkaan omschreven.