Faluintjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Faluintjes of de Faluintjesstreek is algemeen beschouwd de geografische omschrijving van vier voormalige Belgische gemeenten, namelijk Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel die thans allemaal deelgemeenten van de Belgische stad Aalst vormen. Strikt genomen is enkel het gedeelte ten zuiden van de Molenbeek in Meldert de benaming waardig.

De Faluintjes kregen gedurende de geschiedenis verschillende benamingen zoals falloerden (1417), fallanten (1458), falaën, fauluynten (1727), fallontjens (1779), faillanten (1821) en falaentenbosch en -meersch.

Etymologie[bewerken]

Faluintjes verwijst onder meer naar het middeleeuws falloerden, wat takkenbossen of houtbussels betekent. Die waren samengesteld uit wilgen- en essenhout, vegetatie die er in het verleden massaal groeide. Een andere verklaring kan gezocht worden in het Franse woord falun dat in de geologie wordt gedefinieerd als een schelpbank. Gelet op de rijke schelpenfauna die voorkomt in de Meldertse ondergrond is deze benaming zeer toepasselijk.

De Faluintjes zijn te bezoeken aan de hand van vier uitgepijlde wandelingen, waarvan de start telkens in één van de voornoemde dorpen ligt.

Externe link[bewerken]