Farscape (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Farscape is een Australische/Amerikaanse sciencefiction-televisieserie, geproduceerd door Jim Henson Company (bekend van de Muppets) en Hallmark Entertainment. In de serie worden belangrijke personages vervuld door poppenanimatie.

In de serie raakt de Amerikaanse astronaut John Crichton per abuis in een wormgat verzeild tijdens een experimentele ruimtevlucht. Eenmaal uit het wormgat blijkt hij zich in een ander deel van het heelal te bevinden. Voordat hij zich hierover ook maar kan verbazen belandt hij midden in een ruimtegevecht, waarin hij per ongeluk een schip ramt, dat vervolgens explodeert. Hij wordt aan boord genomen van een Leviathan, een reusachtig levend ruimteschip dat bemand is door een drietal buitenaardse wezens, gevangenen, zo blijkt, die net bezig zijn te ontsnappen uit handen van de Peacekeepers, een mensachtig ras van brute militairen.

Looptijd[bewerken]

De serie werd uitgezonden van 1999 tot 2002 en bestaat uit 4 seizoenen en een speelfilm.

Personages[bewerken]

John Crichton (gespeeld door Ben Browder)

John Crichton is een Amerikaanse astronaut die tijdens zijn testvlucht met de Farscape module door een wormgat in een ander deel van het heelal terechtkomt en opgenomen wordt in het gevangenenschip Moya. Zijn technologische kennis loopt sterk achter bij die van zijn reisgenoten, die daarom soms op hem neerkijken. Langzamerhand kan Crichton toch zijn toegevoegde waarde bewijzen en wordt hij volledig geaccepteerd. Toen hij uit het wormhole tevoorschijn kwam, raakte Crichtons Farscape module een Prowler van de Peacekeepers, die door de botsing explodeerde. Deze prowler werd bestuurd door de broer van kapitein Bialar Crais, die het tot zijn levenstaak maakte om Crichton gevangen te nemen en wraak te nemen voor zijn broer. Crichton krijgt van de Ancients informatie over het creëren van een wormgat in zijn onderbewuste gestopt, en wordt daarmee een belangrijke prooi voor Scorpius.

Officer Aeryn Sun (gespeeld door Claudia Black)
Black op Comic-Con in 2004

Aeryn Sun is een officier van de Peacekeepers die diende onder kapitein Bialar Crais. Tijdens de ontsnapping van de gevangenen wordt ze per ongeluk meegenomen. Daardoor raakt zij 'besmet' in de ogen van de Peacekeepers, zodat ze nooit meer zal kunnen terugkeren. Afgesneden van elke mogelijkheid om terug te keren naar de Peacekeepers, wordt zij ook aan boord genomen van het gevangenenschip Moya. Gedurende haar tijd aan boord ziet Aeryn Sun de andere kant van de Peacekeepers, en ontwikkelt zich tot een volwaardig lid van de bemanning.

Ka D'Argo (gespeeld door Anthony Simcoe)

Ka D'Argo is een Luxaanse krijger, die er onterecht van werd beschuldigd zijn vrouw gedood te hebben. D'Argo is op zoek naar zijn verloren zoon Jothee. Zijn vrouw was een Sebacean wat voor haar broer aanleidng was haar te doden. Ka D'Argo kan iemand met zijn lange tong buiten westen slaan.

Pa'u Zotoh Zhaan (gespeeld door Virginia Hey)

Zhaan is een Delviaan, een blauw gekleurd plantengeslacht met een menselijk uiterlijk. Als plant heeft zij een grote voorliefde voor zonlicht. Zhaan is een 9-de graads priesteres (Pa'u). Als Aeryn Sun ernstig gewond raakt, offert Zhaan zich op door haar te genezen.

Dominar Rygel XVI (geanimeerd; stem Jonathan Hardy)

Dominar Rygel XVI was de heerser over het 600 miljard onderdanen tellende Hyneriaanse Rijk, totdat hij bij een staatsgreep door zijn neef werd afgezet. Ondanks zijn geringe postuur heeft Rygel de eetlust van een olifant en laat navenant veel boeren en winden. Aan boord van Moya wekt Rygel XVI vooral irritatie op.

Pilot (geanimeerd; stem Lani Tupu) en Moya

Pilot is van een ras dat zich bindt aan Leviathans, grote organische ruimteschepen. Als zodanig is Pilot de bestuurder van het schip Moya, en hij is degene die haar gevoelens onder woorden brengt. Moya was een slaaf van de Peacekeepers en diende als gevangenentransport. Zij werd in toom gehouden door een zogenaamde collar, die later door de bemanning werd verwijderd. Later werd Moya moeder van de Leviathan Talyn, een oorlogsschip dat geen Pilot meer nodig heeft.

Kapitein Bialar Crais (gespeeld door Lani Tupu)

Bialar Crais is kapitein van de Peacekeepers en heeft gezworen om wraak te nemen op John Crichton, die de dood van zijn broer veroorzaakte. Geobsedeerd door zijn wraakgevoelens, negeert hij zijn orders en wordt zelf ook tot onderwerp van jacht. Later neemt hij het commando van Talyn over.

Scorpius (gespeeld door Wayne Pygram)

Scorpius is half Sebaceaans, half Scarraans. Door middel van de Aurora Stoel kan hij doordringen in het onderbewustzijn van zijn gevangenen. Daardoor komt hij te weten dat John Crichton beschikt over wormhole technologie. Als Crichton later ontsnapt, blijft een neurale kloon in de gedachten van Crichton over, die hem soms uit moeilijke situaties redt.

Chiana (gespeeld door Gigi Edgley)

Witblonde intrigante met weinig scrupules maar een grote schoonheid die ze ook volledig uitbuit. Chiana (uitspraak tsjiana) speelt mee vanaf aflevering 15 van het eerste seizoen.

Externe links[bewerken]