Fatmawati Soekarno

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fatmawati Soekarno
Fatmawati Soekarno (1966)
Fatmawati Soekarno (1966)
Geboren 5 februari 1923
Bengkulu, Indonesië
Overleden 14 mei 1980
Kuala Lumpur, Maleisië
Politieke partij Partai Nasional Indonesia
Partner Soekarno
Religie Islam
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Fatmawati Soekarno of gebruikelijker Fatmawati (Bengkulu (Sumatra) - 5 februari 1923 - Kuala Lumpur, 14 mei 1980) was de derde vrouw van president Soekarno, en was van 1949 tot 1960 de eerste dame van Indonesië.

Fatmawati was vijftien jaar toen Soekarno haar leerde kennen tijdens zijn verbanning naar Sumatra. Voor haar scheidde hij van zijn tweede vrouw Ingitt. In 1943 trouwden ze. Ze kregen vijf dochters, onder wie de eerste vrouwelijke president van Indonesië, Megawati Soekarnoputri.

Fatmawati was de eerste Indonesiër die de vlag van Indonesië officieel omhoog hees na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië op 17 augustus 1945. Ze had die vlag zelf genaaid uit een rode bloeze van haarzelf en een wit hemd van haar man.

Toen Soekarno in 1953 opnieuw trouwde met Hartini, wilde hij niet scheiden van Fatmawati. Zij weigerde echter te leven in een polygame setting, en verliet het presidentieel paleis. Soekarno liet haar de titel van eerste dame, tot zij in 1960 een echtscheiding wist door te drukken.

Verwijzingen[bewerken]

In Indonesië zijn er twee openbare plaatsen naar Fatmawati vernoemd: