Ferdinand Avenarius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferdinand Avenarius

Ferdinand Ernst Albert Avenarius (Berlijn, 20 december 1856 - Kampen op Sylt, 20 september 1923) was een Duits dichter en activist.

Avenarius was een neef van Richard Wagner. Zijn opleiding volgde hij in Berlijn en Dresden waarna hij studeerde aan de universiteit in Leipzig en de universiteit Zürich. Na zijn reizen door Italië en Zwitserland vestigde hij zich definitief in Dresden. Gewoonlijk bracht hij echter de zomer door op het eiland Sylt, dat hij in zijn geschriften romantiseerde en zo populair maakte.

In 1887 richtte Avenarius het tijdschrift "Der Kunstwart" op, waarin hij met een reeks schrijvers en dichters actuele onderwerpen uit de kunst en cultuur behandelde. Met Der Kunstwart oefende Avenarius grote invloed uit op het denken over cultuurpolitieke vraagstukken van de burgerij. Een soortgelijke vereniging, maar meer gericht op de massa, richtte Avenarius in 1902 op: de Dürerbond. In 1902 publiceerde hij de bloemlezing Hausbuch deutscher Lyrik.

Literatuur

  • Gerhard Kratzsch, Kunstwart und Dürerbund. Ein Beitrag zur Geschichte der Gebildeten im Zeitalter des Imperialismus (Vandenhoeck & Ruprecht; Göttingen 1969). Het standaardwerk over Avenarius en de Dürerbund.