Ferdinand Folef von Innhausen und Kniphausen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mr. Ferdinand Folef baron von Inn- und Kniphausen (Nienoord, 4 mei 1804[1] - Groningen, 23 november 1884[2]), bijgenaamd de Dolle Jonker, was heer van Nienoord en burgemeester van Leek en Marum.

Levensloop[bewerken]

Folef, lid van de familie Von Innhausen und Kniphausen en zoon van Haro Caspar von Innhausen und Kniphausen en Susanna Elisabeth Alberda van Bijma groeide op in een gezin van in totaal vijf kinderen, van wie er twee op jonge leeftijd overleden.[3] Hij was de broer van de in 1805 geboren Wendelina Cornera barones von Inn- und Kniphausen en de in 1807 geboren Scato Lodolph baron von Inn- und Kniphausen. Deze laatste stond door zijn misvorming bekend als de Kreupele Jonker; Folef door zijn uitbundige levensstijl zou als de Dolle Jonker bekendstaan.

Op 18-jarige leeftijd ging Folef in de stad Groningen rechten studeren. Nadat hij gepromoveerd was in de rechten, brak de Belgische opstand uit en werd Folef luitenant bij de Groningse mobiele schutterij. Hij maakte onder andere de Tiendaagse Veldtocht mee en promoveerde uiteindelijk tot kapitein.[4] Toen hij in 1836 terugkeerde werd er in Leek twee dagen lang feestgevierd.

In 1842 overleed Haro Caspar, waarop Folef heer van Nienoord werd. Zijn zwager, jhr. Ulrich Willem Frederik van Panhuys, die ook op Nienoord woonde, verhuisde daarop naar Groningen; beiden konden het namelijk niet goed met elkaar vinden. Folef werd in dat jaar burgemeester van Leek en Marum. Ofschoon hij in die functie weinig betekenisvol was, was hij erg geliefd. Als Folef de herberg onder het gemeentehuis binnenkwam klonk het steevast: “Leve de jonker!”; Folef stond als een jolige man bekend die graag alcohol (met name Barceloni) lustte.

Uiteindelijk stierf Folef ongehuwd, waardoor hij de laatste Inn- und Kniphausen van Nederland werd. Hij werd begraven op het kerkhof te Midwolde.

Zijn naam leeft voort in de Jonkersvaart die hij liet aanleggen.

Externe link[bewerken]