Ferdinando Fiandaca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ferdinando Fiandaca
Ferdinando Fiandaca
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 14 april 1857
Plaats Santa Caterina Villarmosa
Overleden 18 februari 1941
Plaats Santa Caterina Villarmosa
Wijdingen
Priester 19 oktober 1879
Bisschop 29 juni 1903
Kerkelijke carrière
1903-1912 Bisschop van Nicosia
1912-1930 Bisschop van Patti
1930-1941 Titulair aartsbisschop van Cyrrhus, Syrië
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Ferdinando Fiandaca (Santa Caterina Villarmosa, 14 april 1857 – aldaar, 18 februari 1941) was een prelaat in Sicilië in het koninkrijk Italië. Hij was achtereenvolgens bisschop van Nicosia en Patti en nadien titulair aartsbisschop van Cyrrhus in het moderne Syrië.[1]

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn priesterstudies in het bisdom Noto, Sicilië, werd Fiandaca tot priester gewijd (1879). Hij trok naar Rome voor verdere studies tot kerkjurist en theoloog. Nadien keerde hij naar Sicilië terug. Fiandaco was werkzaam in het bisdom Caltanissetta, waar hij docent en schoolbestuurder was.

Paus Leo XIII benoemde hem tot bisschop van Nicosia in 1903; de wijding gebeurde door Giuseppe Francica-Nava de Bondifè, edelman en kardinaal-aartsbisschop van Catania. Het kerkelijk beleid van bisschop Fiandaca in Nicosia was gericht op de promotie van het katholiek onderwijs.[2] Hij baseerde zich hiervoor op een directieve van paus Pius X, de opvolger van Leo XIII.

Paus Pius X transfereerde Fiandaca naar de bisschopstroon van Patti in 1912. Gedurende achttien jaren bestuurde hij het bisdom Patti. Wanneer het fascistisch regime in de jaren 1920 het priesterseminarie confisqueerde, kon Fiandaca een deel recupereren, ten nadele van de stad Patti.

Hij wijdde zijn tijd aan de restauratie van de kerk van Tindari, die later basiliek zou worden. Tindari is een stadsdeel van Patti. De verering van de Zwarte Madonna aldaar kende een opleving.

Paus Pius XI verwijderde Fiandaca uit het bisdom Patti na een meningsverschil tussen Rome en Fiandaca.[3] Fiandaca werd vereerd met de eretitel van aartsbisschop van Cyrrhus, wat hij behield tot zijn dood. Hij overleed in zijn geboortedorp.

Zwarte Madonna van Tindari