Fernando Sor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fernando Sor

Fernando Sor (Barcelona, 13 februari 1778 - Parijs, 10 juli 1839[1]) was een Spaans gitaarvirtuoos, muziekleraar en componist. Sor wordt gezien als een van de belangrijkste componisten van gitaarmuziek.

Biografie[bewerken]

Hij kwam uit een welvarende familie van militairen en zou in zijn vaders voetsporen treden, ware het niet dat zijn vader hem de Italiaanse opera leerde kennen. Hij ging daarop muziek studeren. Sors vader introduceerde zijn zoon niet alleen in de opera, hij leerde hem ook de gitaar kennen. De gitaar was in die tijd een instrument dat in kroegen gespeeld werd en niet in grotere ensembles gebruikt werd. Sor studeerde muziek in het benedictijner klooster van Montserrat nabij Barcelona.

In 1808, met de inval van Napoleon Bonaparte, schreef hij nationalistische muziek voor de gitaar met daarbij vaak patriottische teksten. Hij accepteerde een baan bij de overheid en besloot in 1813 Spanje te verlaten wanneer de Fransen Spanje verlieten. In Parijs kreeg hij in kunstkringen een reputatie voor zijn virtuositeit op de gitaar. Van 1815 tot 1823 vertoefde hij in Londen. Vanaf november 1823 werd Moskou zijn verblijfplaats, waar hij kennis maakte met de hoogste adellijke kringen, waaronder de moeder van de tsaar. In 1827 trok hij zich terug in Parijs. Veel van zijn werk dateert uit deze periode.

Het laatste werk van Sor is een requiem voor zijn in 1837 overleden dochter. Die heeft hij slechts enkele jaren overleefd. Hij ligt begraven op het kerkhof van Montmartre.

Invloed[bewerken]

Sor had vele leerlingen en heeft veel voor hen gecomponeerd. Zijn "grands duos" zijn hiervan de bekendste illustratie: ze omvatten twee partijen, een voor de meester en een voor zijn leerling. Van zijn hand zijn daarnaast ook een opera, balletmuziek, kerkmuziek en veel gitaarmuziek bewaard gebleven.

Sor Methode.png

In 1830 publiceerde hij zijn didactisch werk Methode Pour la Guitare. Hierin beschrijft hij alle belangrijke aspecten van de gitaar: de constructie ervan, de zithouding van de speler, de houding van het lichaam ten opzichte van het instrument, de positie van linker- en rechterhand, het gebruik van de vingers van beide handen, het betokkelen van de snaren. Het boek werd later in het Duits en het Engels vertaald.

Werken[bewerken]

Sor is heden vooral bekend omwille van zijn gitaar composities. Deze omvatten 63 opus nummers. Daarnaast schreef hij 2 opera's, 7 balletten, orkestmuziek, kamermuziek en vocale werken.

Externe link[bewerken]