Ferrometaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staal is wellicht het bekendste ferrometallisch materiaal.

Ferrometalen zijn die materialen (doorgaans legeringen) waarbij ijzer het voornaamste bestanddeel vormt. Op grond van hun magnetische eigenschappen worden kobalt, nikkel en gadolinium ook tot de ferrometalen gerekend. Alle overige metalen worden tot de non-ferrometalen gerekend.

Als groep vertegenwoordigen de ferrometalen een belangrijke economische factor. Dit niet zozeer vanwege hun zeldzaamheid: het is net hun wijdverspreid voorkomen die aanleiding geeft tot een groot aantal (technische) toepassingen. De economische waarde wordt bij de ferrometalen door de kwantiteit bepaald. Bij de non-ferrometalen wordt de waarde juist bepaald door de kwaliteit, omdat de abundantie ervan meestal een stuk lager ligt.

In de afvalverwerking is het onderscheid tussen de ferrometalen enerzijds en de non-ferrometalen anderzijds ook belangrijk. De economie van de verdere verwerking maakt een scheiding tussen de twee groepen al in een vroeg stadium van de recycling aantrekkelijk. Met behulp van magneten wordt de scheiding gerealiseerd.

Zie ook[bewerken]