Filips van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Filips van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
1584-1663
Filips van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Hertog van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Periode 1622-1663
Voorganger Nieuwe functie
Opvolger Christiaan
Vader Johan van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg
Moeder Elisabeth van Brunswijk-Grubenhagen

Filips van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (15 maart 1584 - 27 september 1663) was van 1622 tot aan zijn dood de eerste hertog van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Hij was de stichter van het huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Filips was de zevende zoon van hertog Johan van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg en diens eerste echtgenote Elisabeth, dochter van vorst Ernst III van Brunswijk-Grubenhagen.

Na het overlijden van zijn vader in 1622 werd het hertogdom Sleeswijk-Holstein-Sonderburg verdeeld onder vijf van diens zes overlevende zonen. Als een van de jongsten ontving Filips het kleine hertogdom Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg en kreeg hij als residentie het Slot van Glücksburg toegewezen. Hierdoor was hij politiek van onbeduidende betekenis, maar Filips kon wel politiek voordelige huwelijken voor zijn dochters arrangeren.

In 1633 erfde hij na de dood van zijn oudste broer Christiaan het eiland Ærø, de stad Ærøskøbing, het district Vodrup en het domein van Gravenstein in Gråsten. Dat domein stond hij hetzelfde jaar nog af aan zijn broer Frederik van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Norburg, maar die gaf Gravenstein in 1635 of 1636 terug aan Filips. Ook kocht hij het domein van Freinwillen in Sleeswijk, dat hij aan zijn jongste en ongehuwde dochter Hedwig schonk. In 1648 kocht Filips van Hans von Ahlefeld opnieuw een domein genaamd Gravenstein, ditmaal op het schiereiland Sundeved. Hij behield dit landgoed echter niet en verkocht het in 1662 aan Frederick von Ahlefeld.

In september 1663 overleed Filips op 79-jarige leeftijd.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 mei 1624 huwde Filips met Sophia Hedwig (1601-1660), dochter van hertog Frans II van Saksen-Lauenburg. Ze kregen veertien kinderen: