Filmhuis Mechelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Filmhuis Mechelen is een filmtheater in de Belgische stad Mechelen dat in 1976 door een groepje Mechelse cinema-enthousiastelingen werd opgericht naar het voorbeeld van de Nederlandse filmhuizen.

Sinds de jaren tachtig heeft het Filmhuis tijdens de periode september-juni een vaste vertoningsavond op dinsdag, met een programma dat betere filmhuisfilms van over de hele wereld en uit alle genres combineert met filmklassiekers, trash- en cultfilm, korte films en speciale (openlucht)vertoningen.

Deze vaste Filmhuisdinsdagen vonden op diverse locaties in Mechelen plaats: in de beginjaren in het (nu opgeheven) Ateljee in de Sint-Katelijnestraat, later in de kleine zaal van het Mechels Miniatuur Teater (Oude Brusselsesestraat) en in kunstencentrum nOna (Begijnenstraat). Die laatste zaal is gevestigd in de voormalige gebouwen van Ciné Studio, het roemruchte Mechels "vuil cinemake" (oftewel de pornobioscoop).

Sinds 1 januari 2009 vinden de wekelijkse vertoningen van het Filmhuis plaats in het Cultuurcentrum Mechelen, aan de Minderbroedersgang.

Het Filmhuis is ook een vaste partner en vertoningsplaats van zowel het Afrika Filmfestival als het Holebifilmfestival.

Sinds 2015 reikt het Filmhuis jaarlijks een Artist Award van het Afrika Filmfestival uit, bedoeld om kunstenaars, filmmakers en artiesten met Afrikaanse roots in de verf te zetten. Op de erelijst:

2015: David Katshiunga, schilder. [1][2]

2016: Aminata Demba & Aïcha Cissé, actrices en theatermaaksters. [3]

2017: Shamisa Debroey, tekenares en illustratrice. [4]

2018: Junior Mthombeni, theatermaker en muzikant

In de zomer van 2018 was het televisieprogramma Cinema Canvas drie avonden lang live te gast bij Filmhuis Mechelen. Gastheer Michaël Pas ontving acteur Matteo Simoni, regisseur-auteur Marc Didden, filmprogrammatrice Lisa Colpaert, filmprofessor Wouter Hessels en scenariste Malin-Sarah Gozin. [5]

Het toeschouwersaantal liep na 2010 snel op: in 2010 trok het Filmhuis 4.600 toeschouwers, in 2014 waren dat er meer dan 7.000, in 2018 was het opgelopen tot 12.722 bezoekers, en in 2019 steeg dat door tot meer dan 16.000.[6] [7]

Sinds 2018 is Filmhuis Mechelen erkend door Europa Cinemas. [8]

Filmhuis Mechelen wordt sinds de oprichting volledig door vrijwilligers draaiende gehouden.

Filmhuis-slotavond[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van het seizoen is er een traditionele slotavond, waarop de vaste film gecombineerd wordt met een verrassing, een optreden of een speciale gast. Een overzicht van de slotavonden:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]