Filmhuis Mechelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Filmhuis Mechelen is een filmtheater in de Belgische stad Mechelen dat in 1976 door een groepje Mechelse cinema-enthousiastelingen werd opgericht naar het voorbeeld van de Nederlandse filmhuizen.

Sinds de jaren tachtig heeft het Filmhuis tijdens de periode september-juni een vaste vertoningsavond op dinsdag, met een programma dat betere filmhuisfilms van over de hele wereld en uit alle genres combineert met filmklassiekers, trash- en cultfilm, korte films en speciale (openlucht)vertoningen.

Deze vaste Filmhuisdinsdagen vonden op diverse locaties in Mechelen plaats: in de beginjaren in het (nu opgeheven) Ateljee in de Sint-Katelijnestraat, later in de kleine zaal van het Mechels Miniatuur Teater (Oude Brusselsesestraat) en in kunstencentrum nOna (Begijnenstraat). Die laatste zaal is gevestigd in de voormalige gebouwen van Ciné Studio, het roemruchte Mechels "vuil cinemake" (oftewel de pornobioscoop).

Sinds 1 januari 2009 vinden de wekelijkse vertoningen van het Filmhuis plaats in het Cultuurcentrum Mechelen, aan de Minderbroedersgang.

Het Filmhuis is ook een vaste partner en vertoningsplaats van het Afrika Filmfestival.

Filmhuis Mechelen wordt sinds de oprichting volledig door vrijwilligers draaiende gehouden.

Filmhuis-slotavond[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van het seizoen is er een traditionele slotavond, waarop de vaste film gecombineerd wordt met een verrassing, een optreden of een speciale gast. Een overzicht van de slotavonden:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]