Fiolentoren
De Fiolentoren was een verdedigingstoren van de middeleeuwse Nederlandse vestingstad Venlo.
De Fiolentoren was een van de zeven torens in de zuidoostelijke stadsmuur. Hij stond zo'n vijftig meter noordoostelijk van de Keulse Poort, ongeveer midden tussen de Keulse Poort en de Picardiemolen. De toren was deel van de stadsmuur en gebouwd in de 14e eeuw. De Fiolentoren was de laatst overgebleven toren van de achtendertig torens die de ringmuur van Venlo in het verleden sierden. Hij werd gesloopt in 1916 toen ook de Minderbroederskazerne werd gesloopt.
De Fiolentoren stond aan de buitenkant van de stadsmuur. Aan de binnenkant van de stadsmuur lag de Vildersgats (Vilderssteeg), vanuit welke men de toren kon betreden. De Fiolentoren was ooit hoger dan toen zij gesloopt werd. In het verleden moet het bovenste deel er af zijn gehaald. De toren was bewoond tot zij gesloopt werd.
Vanuit de Fiolentoren keek men uit over de vestinggracht en Bastion Keulen. Links lag de enveloppe Van der Duyn in de gracht; rechts was de Keulse Poort. Buiten de poort stond een flinke toren die als kruittoren werd gebruikt. In 1818 en 1841 zijn twee paardenstallen gebouwd, buiten tegen de stadsmuur en tegen de Fiolentoren. De Fiolentoren zat het laatste deel van zijn vijfeeuwige leven geklemd tussen deze stallen. De stallen zijn samen met de toren gesloopt.
De herkomst van de naam Fiolentoren is niet duidelijk, maar er lijkt een verband te zijn met de fiolen van toorn (d.i. flessen van boosheid) uit Openbaring 15:7.
- Frans Hermans e.a. (1999) Historische stedenatlas van Nederland. Afl. 6. Venlo, ISBN 90-407-1992-6