Overleg gebruiker:Handige Harrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Guernica[bewerken]

M.b.t. [1]. Is dat de Spaanse, de Catalaane of de Baskische uitspraak (graag specificeren), en hoe weet je dat? Luister ook hier: [https://translate.google.nl/?hl=nl&tab=wT1#view=home&op=translate&sl=auto&tl=es&text=Guernica] waar je de Spaanse uitspraak kunt horen, met de nadruk op het eerste deel van de naam. VanBuren (overleg) 27 nov 2019 22:29 (CET)

Het gaat me om de Castiliaanse uitspraak. Catalaans is niet aan de orde, Baskisch is voor mij onbekend. Als je Guernica schrijft, heb je de Castiliaanse naam en dus ook de Castiliaanse uitspraak.
In het Castiliaans is eigenlijk geen twijfel mogelijk. Had de klemtoon op de eerste lettergreep gelegen, dan zou men in het Castiliaans Guérnica schrijven. Het enige gevaar is dat de Spanjaarden soms erg gemakzuchtig zijn met het schrijven van de accentjes, dus je moet wel betrouwbare schriftelijke bronnen raadplegen. Handige Harrie (overleg) 27 nov 2019 23:10 (CET)
En wat is dan jouw schriftelijke bron in dit geval? VanBuren (overleg) 28 nov 2019 09:30 (CET)
De Spaanse Wikipedia, onder andere, is heel betrouwbaar als het om de accentjes gaat. Handige Harrie (overleg) 28 nov 2019 10:42 (CET)
VanBuren, de regels van de Spaanse spelling geven Handige Harrie gelijk. Bij Spaanse woorden die eindigen op een n, s of een klinker ligt de klemtoon op de voorlaatste lettergreep. Woorden die van die regel afwijken, krijgen altijd een schriftelijk accent op de beklemtoonde lettergreep. Dat 'Guernica' accentloos wordt geschreven, duidt er dus op dat het als 'Guernica' wordt uitgesproken. Marrakech (overleg) 28 nov 2019 09:41 (CET)
Dank, duidelijk. VanBuren (overleg) 28 nov 2019 12:48 (CET)
Ook dank van mij. Het is altijd fijn als een derde zich in een discussie mengt (ook als daarbij mijn ongelijk is aangetoond). Ik heb inmiddels de klemtoon van Monterrey (hetzelfde als Koningsbergen) ook maar aangegeven. Handige Harrie (overleg) 28 nov 2019 12:59 (CET)