Wikipedia:Wikiproject/Muziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikiproject Muziek

Notenschluessel.svg
Zie WP:MP
Zie WP:MUZ
OOjs UI icon listBullet-ltr.svg
Aan de slag
OOjs UI icon ribbonPrize.svg
Resultaten
OOjs UI icon book-ltr.svg
Handleiding en tips
OOjs UI icon logo-wikimediaCommons.svg
Commons
OOjs UI icon Wikidata Echo black.svg
Wikidata

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Notenschluessel.svg
Deze gebruiker werkt mee aan het wikiproject Muziek

Doe je mee? Vul hier je naam in! En voeg een fraaie gebruikersbox aan je gebruikerspagina toe.

Aan de slag[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder kan je muziek gerelateerde onderwerpen toevoegen die nog geen artikel op Wikipedia hebben, ter inspiratie voor de andere medewerkers van het project. Denk voordat je een link toevoegt na over of het onderwerp wel relevant/belangrijk genoeg is. Het is namelijk niet de bedoeling dat hier een enorme lijst rode links komt te staan. Als je een artikel hebt aangemaakt, voeg dan het sjabloon {{check}} (Afgevinkt) toe.

Voor meer inspiratie kan je ook kijken in de diverse muzieklijsten. Via de links onder het kopje "Zie ook" zijn verder meerdere gewenste artikellijsten te vinden, zoals deze lijst. Daarnaast staat op Wikipedia:Wikiproject/Muziek/Overzicht een overzicht van vele duizenden singles waarvoor nog artikelen aangemaakt kunnen worden. De lijst is niet actueel en wordt ook niet bijgehouden.

Artikelen uitbreiden[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staan artikelen die volgens andere medewerkers van het project onvolledig zijn en waarvoor een uitbreiding gewenst is. Als je een artikel hebt uitgebreid, voeg dan het sjabloon {{check}} (Afgevinkt) toe.

 • Afgevinkt Uit m'n bol - versie van Kris Kross Amsterdam, Tino Martin en Donnie toevoegen
 • Indie (muziek) - duidelijker maken dat het meer over onafhankelijke muziek in het algemeen gaat dan over het genre indierock
 • Running up that hill - gaat nu voornamelijk over hitnoteringen, er kan meer over het nummer zelf worden verteld
 • Tenpole Tudor - bekend van "Wünderbar", maar is al sinds 1977 actief in verschillende formaties
 • R.E.M. (band) - Was in de jaren 80 een van de bekendste rockbands ter wereld, maar het artikel stelt nagenoeg niets voor. Geschiedenis wordt in een paar regels beschreven
 • Muziek in 1980 (en alle andere jaren).
 • Gorki (band) - Dit artikel over deze Vlaamse rockband bestond eerst vooral uit de tracklists van de album. Deze zijn uitgehaald, waardoor er niet veel overblijft. Er kan zo veel meer over deze band verteld worden. Daarnaast ook een hoop bronvragen, aangezien het een compleet bronloos artikel is.
 • Orkest - Ik heb een tabel ingevoegd voor harmonie, maar gemiddeldes heb ik niet.
 • The Rolling Stones - De tekst vertoont allerlei mankementen en is als geheel nog altijd behoorlijk onder de maat voor wat waarschijnlijk de allerbekendste rockband is die tot op heden bestaat. Het is hier en daar weinig meer dan een opsomming en weidt onevenredig uit over individuele hits, terwijl de geschiedenis van de band als zodanig (die tot op heden doorgaat) waarschijnlijk deels onderbelicht blijft, afgezien van wat hoogte(/diepte-)punten. Anderzijds hier en daar details waarvan je je kunt afvragen of ze per se in dit "kapstokartikel" op hun plek zijn. Daarnaast veel te veel ultrakorte alinea's, wat ook al onprettig leest. Flink herschrijven en waar nodig inhoudelijk aanvullen (of juist wat snoeien) is dus gewenst.
 • De Dijk (band) - Geschiedenissectie is nog wel erg kort voor een band met zoveel bekendheid, terwijl de aandacht op het recente afscheid onevenredig groot is. Als dat laatste gedeelte wordt geschrapt, blijft er eigenlijk nauwelijks iets over van de geschiedenis.
 • The Beatles - O.a. over de enorme invloed van deze band op de hele cultuur van de popmuziek kan nog veel meer verteld worden. (zie bijv. en:The_Beatles#Legacy, de:The Beatles#Bedeutung für die Popkultur en een heel eigen artikel, en:Cultural impact of the Beatles).
 • Volksmuziek in Nederland - Vooral bronnen zijn welkom.

Lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Hitlijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Nederland Nederland

Vlaanderen Vlaanderen

Categorieën[bewerken | brontekst bewerken]

Sjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht van sjablonen
Werk aan de winkel
Naam sjabloon Opmerking
Sjabloon:Link allmusic, Sjabloon:Link Allmusic album, Sjabloon:Link Allmusic naam Zijn de aparte sjablonen wel nodig?
Sjabloon:Link Discogs, Sjabloon:Link Discogs artist, Sjabloon:Link Discogs label Zijn de aparte sjablonen wel nodig?
Sjabloon:Link MusicBrainz, Sjabloon:Link MusicBrainz artist Zijn de aparte sjablonen wel nodig?

Deelprojecten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Handleiding en tips[bewerken | brontekst bewerken]

Regels en richtlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie WP:5Z voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op Wikipedia kennen we regels en richtlijnen. Dit zijn de afspraken waar wij ons aan houden bij het schrijven van artikelen. Hier wordt een samenvatting gegeven van de regels en richtlijnen die het relevantst zijn voor dit project. Merk op dat er geen rechten ontleend kunnen worden aan de samenvatting. De tekst van de regels en richtlijnen zelf gaat altijd voor.

Richtlijn Onderwerp Samenvatting
WP:BENOEM Paginatitels Kies voor een paginatitel die de lading dekt. Als een titel meer betekenissen kan hebben, kies dan voor een titel die duidelijk aangeeft waar de pagina werkelijk over gaat.
WP:BLP Biografieën Alle informatie die wij de lezer bieden over levende personen vereist extra zorgvuldigheid en integriteit. Het moet simpelweg kloppen.
WP:NPOV Neutraliteit Artikelen dienen onpartijdig te zijn. Feiten en standpunten moeten in de juiste verhoudingen en zonder verdraaiingen vermeld worden. Denk bijvoorbeeld aan recensies; schets een eerlijk beeld, op basis van de bronnen.
WP:SPELLING Spelling Het Groene Boekje vormt de leidraad voor de spelling. Als een woord niet in het Groene Boekje staat, wordt er naar de Van Dale gekeken. Houd er rekening mee dat het online gratis woordenboek minder woorden bevat dan de betaalde versie van de Van Dale. Zie voor spelling omtrent muziek ook het kopje Spelling hieronder.
WP:VER Verifieerbaarheid Alle informatie die wij de lezer bieden, moet beschikbaar zijn in betrouwbare publicaties. We vermelden iets niet omdat het waar is, maar omdat het aangetoond kan worden.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie WP:BRON voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bronvermelding is niet verplicht op de Nederlandstalige Wikipedia. Toch doe je er goed aan om bronnen te vermelden en wel om de volgende redenen:

 • Je laat zien dat de informatie die je biedt aantoonbaar juist is.
 • Je geeft de lezer gelegenheid om achtergrondinformatie tot zich te nemen.
 • Je geeft het vertrouwen dat je gedegen onderzoek hebt gedaan naar de tekst die je hebt geschreven.
 • Je geeft erkenning aan degenen die de informatie hebben opgetekend die jij hebt overgenomen voor het artikel.

Sjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie WP:SJAB voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Spelling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie WP:SPELLING voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Schrijfwijze van titels[bewerken | brontekst bewerken]

Bij titels van albums, singles etc. zijn er verschillende stijlen die je kunt hanteren om hoofdletters te gebruiken. Er zijn geen harde afspraken over gemaakt op de Nederlandstalige Wikipedia. Hieronder volgt uitleg over de verschillende stijlen.

Zinkast

Zinkast (sentence case) is een van de schrijfwijzes die geaccepteerd is op Wikipedia en die de voorkeur heeft van de Taalunie. Hierbij komt het erop neer dat de hoofd- en kleine letters in een titel van een muziekstuk worden geschreven zoals ze in een zin gebruikelijk zijn. Voor titels in het Nederlands (Je loog tegen mij), Frans (Ma belle amie) en Duits (Aber zu Haus' kann ich nur in Berlin sein) is deze schrijfwijze gangbaar. In het Engels worden titels echter vaak met hoofdletters (in titelkast) geschreven. Als bij deze titels voor zinkast wordt gekozen verdwijnen de hoofdletters, behalve aan het begin van een zin en wanneer een woord altijd met een hoofdletter wordt geschreven. Voorbeelden zijn Rockin' in the free world en Hooray for Hollywood. Zie ook Taaladvies: Hoofdletters bij titels van boeken, liedjes, films e.d. (algemeen).

Titelkast

Een andere schrijfwijze op Wikipedia is titelkast (title case), waarbij veel woorden met een hoofdletter worden geschreven. Hierbij kan de keuze van de artiest worden overgenomen (donorprincipe), als die artiest daar consequent in is geweest. Want in de praktijk kan de schrijfwijze verschillen op de plaat, hoes, verzamelelpee, cd, dvd, enz. Om titelkast toch te kunnen gebruiken zijn er buiten Wikipedia diverse systemen ontwikkeld. Voor dit of een ander systeem kent de Nederlandstalige Wikipedia geen vaste keuze. Op basis van aanwezige systemen heeft de Engelstalige Wikipedia een eigen schrijfwijze ontwikkeld die staat beschreven op MOS:TITLE. Hieronder volgt een opsomming uit deze Manual of Style.

Wel een hoofdletter:

Geen hoofdletter:

 • Onbepaalde en bepaalde lidwoorden (a, an, the)
 • Korte nevenschikkende voegwoorden (and, but, or, nor...)
 • Voorzetsels die vier of minder letters bevatten (as, in, of, on, to, for, from, into, like, over, with, upon...) behalve wanneer zij niet als voorzetsel gebruikt worden
 • Het woord "to" in infinitieven

Meer informatie over hoofdletters bij titels, ook in andere talen, is te vinden op de website van Taaladvies.

Cursief of aanhalingstekens

Titels kun je cursief zetten, of tussen aanhalingstekens plaatsen. Het is niet nodig om beide te gebruiken. Volgens Taaladvies worden titels van publicaties (bijvoorbeeld albums) in de praktijk systematisch cursief gezet. Onderdelen van die publicaties (bijvoorbeeld nummers op albums) worden gewoonlijk tussen aanhalingstekens geplaatst. Op Wikipedia bestaat hierover geen afspraak waar je je aan moet houden.

Schrijfwijze van artiestennaam, single of album[bewerken | brontekst bewerken]

Bewuste spelfouten

Het kan ook voorkomen dat artiestennamen, singles of albums bewust verkeerd gespeld worden of onbewust een spelfout bevatten die wel is opgenomen als officiële titel. Voorbeelden hiervan zijn 4us en Wonderfull Days. Het kan ook om een stilering gaan, bijvoorbeeld BANNΞRS.

Veelgemaakte taalfouten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Tracklijst: gebruik tracklist
 • Vocalen: gebruik vocals of zang

Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Sziget Magyar Dal.jpg
Zie WP:GVB voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ben je naar een concert of festival geweest en heb je foto's genomen? Struin je Flickr wel eens af en heb je foto's gevonden die onder een vrije licentie zijn vrijgegeven? Haast je dan naar Commons! Onze centrale multimediadatabase mist nog heel veel mooie plaatjes van bands en artiesten. Ook kun je er muziek uploaden die is vrijgegeven onder een vrije licentie, zoals van Kevin MacLeod.

Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

Zie WP:WD voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]