Mike IX Williams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mike IX Williams
Williams in 2019
Algemene informatie
Volledige naam Michael D. Williams
Geboren 14 april 1968
Geboorteplaats High PointBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1982 - heden
Genre(s) Metal - punk
Beroep Muzikant - songwriter - dichter
Instrument(en) zang
Act(s) EyeHateGod
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mike IX Williams, uitgesproken als "Mike 'Nine' Williams", (High Point, 14 april 1968) is een Amerikaanse zanger en songwriter, vooral bekend als de zanger van de in New Orleans gevestigde sludge metal band EyeHateGod.[1] Hij is voormalig associate editor van heavy metal magazine "Metal Maniacs".

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Williams ouders stierven toen hij nog een kind was. Op 15-jarige leeftijd verliet hij het huis. Gedurende het grootste deel van zijn leven heeft hij in New Orleans gewoond.[2]

EyeHateGod[bewerken | brontekst bewerken]

Williams met Eyehategod op Hellfest in Frankrijk 2018

Williams werd door Jimmy Bower in 1988 gevraagd voor de band Eyehategod, waarvoor hij leadzanger en belangrijkste tekstdichter werd.

Zie EyeHateGod voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Andere projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn beginjaren bij Eyehategod speelde Williams in twee andere bands: "Drip", een sludge metalband "Crawlspace".

In 2006 begon hij samen met Phil Anselmo een hardcore punkband onder de naam "Arson Anthem". Samen met alle Eyehategod-leden behalve Jimmy Bower, vormde Williams de sludge metalband "Outlaw Order". In 2010 speelde hij als "Fuckmouth", een grindcore-project op het Roadburn festival in Tilburg.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Williams was een groot gedeelte van zijn leven verslaafd aan opiaten. Na de Katrina (orkaan) stopte hij hiermee, maar als gevolg van jarenlang alcoholmisbruik ontstonden leverproblemen. In 2016 zette de vrouw van Williams een crowdfonds op, zodat zijn fans konden helpen de transplantatiekosten voor een levertransplantatie te betalen. Eind 2016 werd het financieringsdoel bereikt en Williams onderging met succes de operatie in december.[3]